HZZO uvrstio nove lijekove na osnovnu i dopunsku listu Foto: Ilustracija

HZZO uvrstio nove lijekove na osnovnu i dopunsku listu

VV/Poslovni dnevnik | 27.1.2016. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

Na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uvršteno je pet novih lijekova na osnovnu listu te četiri lijeka na dopunsku listu, odlučilo je u utorak Upravno vijeće HZZO-a, prenosi Poslovni dnevnik.

U osnovnu listu lijekova uvršteno je pet novih lijekova u sedam pakiranja, među ostalim za liječenje nasljednog angioedema, malignih bolesti, KOPB-a. Na dopunsku listu lijekova uvrštena su četiri nova lijeka u šest pakiranja, a među njima su i lijekovi za šećernu bolest i povišeni krvni tlak.

Na osnovnu listu dodan je 21 lijek, a na dopunsku 10 lijekova - generičkih paralela te novih oblika i pakiranja već postojećih lijekova na listi.

- Stavljanjem novih lijekova na listu i proširenjem indikacija uz postojeće, proširuje se spektar lijekova koji se u okviru osiguranih sredstava, a bez novih dodatnih troškova, mogu primjenjivati u liječenju osiguranih osoba - poručuju iz HZZO-a.

S obzirom na ugovore HZZO-a s Hrvatskim Crvenim križem (HCK) i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu (HZTM) o dobrovoljnom davalaštvu krvi te na veći broj prikupljenih doza krvi u 2015. godini, HZZO će HCK-u platiti 400.000 kuna, a HZTM 450.000 kuna kao razliku sredstava između prikupljenih i ugovorenih doza za 2015. godinu.

Označeno u