Sanja Šprem: Nezaposlenih učitelja ima zbog neadekvatnih kvota upisa na studije Foto: Krešimir Đurić

Sanja Šprem: Nezaposlenih učitelja ima zbog neadekvatnih kvota upisa na studije

| 15.1.2018. u 14:48h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ovog tjedna, nakon završetka zimskih praznika, počela je nastava u osnovnim i srednjim školama. Tim povodom, ali i povodom nedavnog završetka pregovora Sindikata hrvatskih učitelja s Vladom RH, razgovarali smo sa Sanjom Šprem, predsjednicom tog sindikata te povjerenicom za Varaždinsku županiju, koja se najprije osvrnula na sindikalna postignuća učitelja u protekloj godini.

- Kako tijekom cijelog mog mandata, tako i u 2017. godini, intenzivno smo radili na više polja. Rad Sindikata hrvatskih učitelja u prošloj je godini prvenstveno bio obilježen višekratnim kolektivnim pregovaranjem. U periodu od jedne godine dva se puta pregovaralo o sadržaju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (TKU) te dva puta radi sklapanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (GKU). Uz to, radili smo intenzivno u radnoj skupini za Izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te ponudili kvalitetna rješenja. Nakon provedene javne rasprave, u kojoj smo također sudjelovali, vidjet će se hoće li postojeći zakon biti poboljšan. Uspjeli smo inicirati izmjene poreznih propisa kojima se sada učiteljima koji rade u više škola porez obračunava na svakoj od njih te mogu iskoristiti osobni odbitak u cijelosti.

Što će to značiti?

Učitelji više neće biti u situaciji da moraju vraćati značajne svote na kraju godine. Uz to, temeljem našeg zalaganja omogućena je isplata božićnice i regresa u gotovini za velik broj osoba pod ovrhom. Iznimno je vrijedna i humanitarna akcija Sindikata hrvatskih učitelja za pomoć OŠ Nikole Andrića u Vukovaru, čiji učenici i djelatnici rade u uvjetima koji nisu dostojni obrazovne ustanove. Pomogli smo novčanim iznosom, ali i tako što je naša akcija konačno potaknula nadležne da krenu u akcije radi sanacije te škole. Uz sve navedeno, radili smo svakodnevno na našem temeljnom zadatku – zaštiti radnih prava i dostojanstva zaposlenika u osnovnim školama te konstantnoj edukaciji i informiranju članova. Dakle, 2017. bila je godina puna aktivnosti i zalaganja za prava zaposlenika osnovnoškolskog sustava, a sav trud i zalaganje bio je prepoznat, što je svakako vidljivo kroz značajno povećanje članstva.

Ima li puno nezaposlenih učitelja? Ide li situacija na bolje?

Na Zavodu za zapošljavanje ima nezaposlenih učitelja, prvenstveno učitelja razredne nastave. Posljedica je to neadekvatnih kvota upisa na učiteljske studije, kvota koje ne prate situaciju na tržištu rada. Također, znamo da u Čakovcu djeluje Učiteljski studij pa se, zbog blizine, mnogo mladih odlučuje za studiranje baš na tome fakultetu. Kombinacija upisnih kvota ne smanjuje se, dok u isto vrijeme mladi pri odabiru budućeg zanimanja još nisu svjesni situacije na tržištu rada. Naravno, toj nepovoljnoj situaciji također doprinosi i smanjenje broja razrednih odjela u školama, što zbog masovnog iseljavanja stanovništva iz RH, a što zbog smanjenog nataliteta.

Za koje predmete vlada nedostatak školovanog kadra, a za koje ima višak?

Najviše nedostaje učitelja fizike i matematike, oni su deficitarni i u Varaždinskoj županiji, ali i na razini države. S obzirom na uvođenje informatike i planiranu informatizaciju u predstojećem periodu očekuje se nedostatak od 30 posto učitelja informatike. Također, iz prijava potreba i viškova zaposlenika razvidno je da je najviše iskazanih organizacijskih viškova iz područja odgojnih predmeta. Posljedica je to smanjivanja broja razrednih odjela u školama koje djeluju u ruralnim dijelovima Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u