Uz jubilarnu, 25. izložbu mladih vina izložbu i monografija Udruge Trsek

vv | 7.1.2017. u 10:52h | Objavljeno u Aktualno

Udruga vinogradara „Trsek“ priprema jubilarnu, 25. izložbu mladih vina, koja će se 27. i 28. siječnja održati u dvorani hotela “Crnković” u Ludbregu. Otvorenje jubilarne izložbe bit će 27. siječnja u 17 sati, a sat ranije će se održati promocija monografije udruge u kojoj je predstavljen rad od prve izložbe vina sve do današnjih dana.

- Ovom, 25. izložbom mladih vina, nastavljamo tradiciju okupljanja vinogradara koja je započela još davne 1867. godine, kada je održana prva izložba grožđa u Ludbregu. Iz godine u godinu kvaliteta naše izložbe, potvrđuje se sve većim brojem izlagača, kao i brojem uzoraka mladih vina, uz učestvovanje svih vinogradarskih udruga iz naše te susjednih županija, kao i iz susjednih zemalja, veli tajnik udruge Mladen Matijašec, koji poziva članove Udruge vinogradara i sve ostale potencijalne izlagače da uzorke mladih vina dostave u hotel „Crnković“ iduće subote, 14. siječnja, od 12-20 sati, kao i u nedjelju, 15. siječnja, i to od 10 - 20 sati.

Sudjelovati se može s bijelim, ružičastim i crnim vinima, proizvedenim od jedne sorte ili mješavine sorata. Prema stupnju kvalitete, vina mogu biti stolna, kvalitetna i vrhunska.

- Uzorke vina svaki vinogradar može dostaviti osobno u hotel “Crnković“ ili jedan predstavnik može dostaviti uzorke svih zainteresiranih vinogradara. Treba dostaviti tri boce po litar, dakle ukupno 3 litre, ili četiri boce po 0,75 l (butelje). Proizvođači koji imaju vlastite etikete mogu ih staviti na boce, a ostali moraju rukom ispisane podatke nalijepiti na boce. Nakon sugestije ocjenjivačke komisije, odlučeno je da svaki proizvođač mora deklarirati svoje vino (suho, polusuho, poluslatko ili slatko). Svi uzorci će biti pohranjeni na temperaturi koja je propisana za pojedine sorte vina, objašnjava Matijašec, napominjući da se kod predaje uzoraka plaća kotizacija u gotovini, i to po uzorku 100 kn, dok članovi udruge vinogradara “Trsek” plaćaju 80 kn, kao i sudionici s tri i više uzoraka.

Uzorci se, kako naglašava, ocjenjuju prije otvaranja izložbe mladih vina, i to od strane stručne komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka i enologa. Svako ocijenjeno mlado vino, koje će se moći degustirati za vrijeme trajanja izložbe, dobiva odličje prema odluci komisije. Sve dodatne informacije i objašnjenja mogu se dobiti od predsjednika Zlatka Brunčića (098/9254-731) i tajnika Mladena Matijašec (098/702-734).