Srednja škola Ivanec nositelj projekta "Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje"

| 27.1.2016. u 16:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Srednje škole Varaždinske županije okrenule su se i obrazovanju odraslih. Nakon predstavljenog projekta u Srednjoj školi Arboretum Opeka, projekt koji se financira iz istog fonda ima i Srednja škola Ivanec. Nezaposlene odrasle osobe planiraju obrazovati u području ekonomije. Riječ je o projektu „Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje“, čija je vrijednost gotovo 1,4 milijuna kuna.

Ovim projektom želimo podići kvalitetu obrazovanja odraslih. Naša srednja škola dosad nije provodila slične programe pa smo ih htjeli uvesti u sustav obrazovanja i povezati se s tržištem kako bi ujedno riješili problem slabe povezanosti obrazovnog sustava i tržišta – pojasnila je ravnateljica škole Lidija Kozina.

Projektom, koji se počeo provoditi krajem studenoga prošle godine, provest će se niz aktivnosti, a najvažnija je izrada kurikuluma i početak provedbe obrazovnog programa – specijalist poslovne podrške.

Tu nam je od velike pomoći bila tvrtka partner na projektu Infoproces, koja je jedan od poslodavaca na tržištu rada, koja nam je dala informacije o potrebama na tržištu, a to je da postoji potreba za poznavanjem pojedinih poslovnih funkcija, a ne širokim znanjem. Analiza tržišta koju ćemo uskoro provesti, kojom je obuhvaćeno 150 tvrtki, pokazat će nam koja pak znanja poslodavci najviše traže, jesu li to znanja za nabavu, marketing... – dodala je.

Na temelju te analize i tri modula koja će se pokazati najpotrebnijima razvijat će dalje programe.

Ciljana skupina projekta su mlade osobe do 29 godina, ujedno i najranjivija skupina na tržištu rada, s područja Ivanca i Novog Marofa, čija je srednja škola partner na projektu.

Kozina se nada da će uz pomoć projekta i novoga obrazovnog programa posao pronaći i bivši učenici škole.

Istraživali smo kakav je smjer kretanja naših učenika ekonomskih smjerova nakon završene škole. Uglavnom se većina upisuje na fakultet, ali velik dio odustaje i tada se javlja problem nezaposlenosti. U projektima kao što je ovaj vidim priliku da ti mladi ljudi, kroz specijalizaciju, lakše pronađu posao – optimistična je.

Valja dodati da Srednja škola Ivanec ima i još jedan projekt za ekonomiste, ali u području srednjoškolskog obrazovanja. Već neko vrijeme rade na uvođenju novih kurikuluma koji će učenike više stjecanjem praktičnih znanja pripremati za posao. Sada je pri kraju izrada računovodstvenog softvera na kojem će učenici raditi.