Stričak: Hrvatska je sigurna zemlja, a naša policija radi sjajan posao

Varaždinske vijesti | 27.9.2018. u 14:45h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Dana policije, blagdana svetog Mihaela, 29. rujna, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak izlaganje u Hrvatskom saboru iskoristio je i da svim zaposlenicima MUP-a, bez obzira na kojim poslovima radili, čestita Dan policije.

Podsjetio je na ogroman doprinos hrvatske policije u obrani, a potom i oslobađanju Hrvatske.

- Nakon izvršene velikosrpske agresije 1991. godine upravo je policija bila ta koja je prva pružila otpor. Tada smo ih od milja zvali jake snage MUP-a i Zbora narodne garde. Tijekom Domovinskog rata braneći našu domovinu na najtežim bojišnicama smrtno je stradalo 755 policajaca, više od 3600 ih je ranjeno, a 31 se još uvijek vodi nestalim. S obzirom da dolazim iz Varaždina, ne mogu, a da ne istaknem veliki doprinos varaždinskih i međimurskih policajaca u obrani grada heroja Vukovara. Samo u smjeni koja je u Vukovar upućena 11. rujna 1991. godine od njih 185 poginuo je 21, ranjeno ih je 66, za petoricom se još traga i vode se nestalima, a 119 ih je prošlo torture koncentracijskih logora Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd -rekao je Stričak u Saboru te podsjetio da su u sklopu policijskih uprava osnovane specijalne jedinice policije, sa zadaćom više osim policijskom i ratnom.

Naveo je njihove popularne nazive i sredine iz kojih dolaze: Antiteroristička jedinica Lučko - Zagreb, Zrakoplovna jedinica specijalne policije Lučko - Zagreb, Antiteroristička jedinica Sljeme, Roda - Varaždin, Alfa - Zagreb, Ajkule - Rijeka, Bak - Pula, Ban -Koprivnica, Barun - Zabok, Batt - Split, Delta - Županja, Grof - Dubrovnik, Grom - Karlovac, Jastrebovi - Šibenik, Krpelj - Vinkovci, Omega - Bjelovar, Orao - Osijek, Osa - Sisak, Poskoci - Zadar, Ris - Kutina, Šimini anđeli pakla - Slavonski Brod, Zebre - Nova Gradiška, Tigrovi - Gospić, Trenk - Požega, Vila Velebita – Lovinac i Specijalna policija MUP-a RH.

Stričak je dodao da je nakon Domovinskog rata najveća krizna situacija s kojom se suočila ne samo Hrvatska, već i cijela Europa – migrantska kriza.

- Samo 2015. godine kroz Hrvatsku je prošlo oko 670 tisuća migranata. Ako to usporedimo s brojem našim građana, omjer je oko 6:1. Da su svi ostali tu kod nas, postavlja se pitanje kako bi naše društvo danas funkcioniralo. Među migrantima sigurno ima slučajeva za koje, kada ih čuješ, doslovno srce boli. Da treba pomoći ako je ikako moguće tim ljudima, treba. Ali prvenstveno treba voditi brigu o sigurnosti naših građana. Tu je naša policija, štogod tko rekao, odradila sjajan posao i zbog toga im upućujem jedno veliko hvala - poručio je Stričak koji se osvrnuo i na sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i brojnim državama Europske unije.

- Pozdravljam napore ministra Božinovića na ulaganju u smještajne objekte policije, policijsku opremu, nastojanju na očuvanju i jačanju digniteta policijske profesije, s jasnom vizijom razvijanja moderne i suvremene policije - kazao je Stričak podsjetivši da je unazad godinu dana kupljena odjeća i obuća za policajce u vrijednost 34 milijuna kuna te 3000 policijskih zaštitnih prsluka vrijednosti 54 milijuna kuna, a u modernizaciju radiokomunikacije uloženo 37 milijuna kuna.

- Sva ta ulaganja imaju za cilj omogućiti što veću sigurnost naših građana iako naglašavam da je Hrvatska po pitanju stanja sigurnosti sigurna zemlja - zaključio je.

Označeno u