Nakon gotovo dva sata rasprave Stručno vijeće bolnice bez odluke i stava o Stareu

D.P/Varaždinske vijesti | 17.1.2017. u 17:31h | Objavljeno u Aktualno

Ima li ravnateljica Opće bolnice Varaždin dr. med. Sanja Zember podršku Stručnog vijeća ili Stručno vijeće podržava svog predstavnika u Upravnom vijeću primarijusa Ranka Starea koji je jučer na Upravnom vijeću glasao za odluku o pokretanju razrješenja ravnateljice? Ima li Stručno vijeće uopće stav o tome na koji način se njihov predstavnik u Upravnom vijeću mora izjašnjavati - da li u svoje osobno ime ili u ime SV-a koje predstavlja i treba li se to na neki način regulirati?

To su pitanja koja su se trebala razjasniti nakon današnje sjednice Stručnog vijeća varaždinske bolnice koja je počela u 13 sati i trajala gotovo dva sata, a da ipak na kraju nije donesen nikakav zaključak, a sjednica se nastavlja sutra 18. siječnja u 14 sati s istim dnevnim redom.

Burna rasprava 

Razlog zbog kojeg je sjednica prekinuta je taj što je primarijus Ranko Stare nije SV-u dostavio svoje očitovanje o radu u Upravnom vijeću, za što mu je nakon burne rasprave i mnogo povišenih tonova dan rok do sutra.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Stručnog vijeća Stareu je dan rok do ponedjeljka 16. siječnja da se pismeno očituje, no na današnjoj sjednici njegovo očitovanje još nije bilo dostavljeno, a Stare se nije želio usmeno očitovati o svom radu u UV, što mu je bilo ponuđeno.

Rasprava o povjerenju Stareu, bila je zapravvo raspravo o stanju u bolnici i povjerenju ravnateljici, a jedan od najglasnijih u njoj je bio neurokirurg Nenad Kudelić. On je u više navrata ponovio kako smatra da Stručno vijeće u ovom sastavu ne bi trebalo raspravljati o povjerenju Ranku Stareu, a također ni odlučivati vodi li ravnateljica dobro bolnicu.

Istaknuo je, naime “kako je on običan doktor, ali može iščitati da Statut bolnice nije regularan i usuglašen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”.

Zato bi, smatra Kudelić, bilo kakvo glasanje kojim bi se Upravnom vijeću onemogućilo da donese pravorijek da li je poslovanje bilo regularno ili ne, bilo neregularno.

Naknadna pravna prosvijećenost ili?

- Nemojte nas pretvarati u politički instrument borbe za ostanak na vlasti. Uprave su prolazna star i uz svo dužno poštovanje ja ovdje moram raditi još 25 godina i većina kolega ovdje i svaka Uprava ima vijek trajanja i nemojte nas uvlačiti u političke igre - kazao je Kudelić.

Zamjenik ravnateljice dr.sc. Goran Benko Kudeliću je na to odgovorio kako nije imao primjedbe na sastav Stručnog vijeća kada se biralo Ranka Starea. Benko je istaknuo kako vijeće od tada ostalo u istom sastavu i da ne vidi zašto se sada kada se ponovno treba razmotriti ima li Stare i dalje povjerenje Stručnog vijeća, sada isto vijeće, po Kudeliću, za to nema legitimitet.

- Po tome Stručno vijeće u Upravnom vijeću nije imalo legitimnog predstavnika od samog početka ili se pak radi o naknadnoj pravnoj prosvijećenosti baš u trenutku kada se želi smijeniti ravnateljica - zaključio je Benko.

Prije rasprava o glasovanju o povjerenju Ranku Stareu, ravnateljica je izmuđu ostalog, prisutnimu pročitala pritužbe koje su joj upućene, a koje su se odnosile na rad na odjelu kirurgije, interne i neurologije

Voditelj Odjela za neurokirugiju Ivan Pavliček i pročelnik Kirurgije Anđelko Koprek, zatražili su da vide dopise te istaknuli kako se radi o anonimnim dopisima i "klasičnim podmetanjima", a Kudelić je odmah izjavio kako je to nešto o čemu Stručno vijeće ne treba razglabati.

Na to je reagirao Denis Grgurović, bivši voditelj kirurgije koji se obratio Kudeliću i kazao mu kako je njega Smoljanec bivši sanacijski upravitelj, smijenio upravo na temelju anonimne prijave.

Kudelić je kazao kako ne zna ništa o tome te zatim pitao ravnateljicu zašto, s obzirom na pritužbe, nije jednostavno pokrenula postupak smjene određenih osoba.

Sanja Zember mu je na to samo kratko odgovorila kako je nakon što je najavila smjene, došlo je do njezine smjene.

"Ispod časti"

I da rezimiramo za kraj, Stručno vijeće je na današnjoj sjednici trebalo glasati o smjeni primarijusa Ranka Starea koji je kao predstavnik SV-a jučer na Upravnom vijeću digao ruku za odluku o pokretanju razrješenja ravnateljice.

Za takav dnevni red bila je većina članova SV-a, dok je protiv bilo samo pet članova SV-a, a jedan je bio suzdržan. Najglasniji je ipak bio Nenad Kudelić koji je tijekom sjednice više puta ponovio kako Stručno vijeće ne bi trebalo odlučivati o Upravi. 

- Mi nismo ti koji bi trebali glasati za smjenu ravnateljice - zaključio je Kudelić te kazao kako mu je "ispod časti da razglaba da li jedna Uprava treba ostati u bolnici ili ne". 

Hoće li napokon i ostatak članova Stručnog vijeća napokon jasnije izraziti svoj stav, vidjet će se sutra na nastavku sjednice.