Haubica iz Marofa Blaženko Lacković o polusezoni i Europskom prvenstvu u Hrvatskoj

| 11.1.2018. u 17:12h | Objavljeno u Sport

Haubica iz Novog Marofa Blaženko Lacković (37) Europsko rukometno prvenstvo pratit će u Hamburgu, gradu u kojeg se vratio uoči početka ove sezone. Član je kluba koji je trenutačno trećeligaš, ali s planovima za povratak u najelitniji rang njemačkog rukometa.

Rukometni gen

Drago mu je što će varaždinska Arena od 13. siječnja biti domaćin jakim rukometnim nacijama, Danskoj, Španjolskoj i Mađarskoj, koje će zajedno sa Češkom tražiti svoj put prema završnici Eura.

- Varaždin je uvijek imao rukometni gen, od legendarnog Graberja pa do sadašnje dvorane na Dravi. Ovaj je kraj izbacio puno juniorskih reprezentativaca, od kojih su neki dogurali i do seniorske vrste. Jako je dobra stvar za rukomet što će se u Varaždinu igrati prvi, a i drugi dio Europskog prvenstva, s obzirom da Varaždin u muškom rukometu ide prema gore, a i apetiti su da to bude sve bolje i bolje - ističe Lacković.

lackovic 3

Uz tri prvoplasirane reprezentacije iz svoje skupine D Varaždin će u drugom dijelu natjecanja ugostiti i tri najbolje reprezentacije iz zagrebačke C grupe, gdje će se za bodove nadmetati Crna Gora, Makedonija, Njemačka i Slovenija.

Polufinale pa finale

- Iz Zagreba očekujem dolazak reprezentacija Njemačke, Slovenije i Makedonije, iako ne znam kako će oni reagirati pod novim, španjolskim trenerom, a iz varaždinske skupine za očekivati je da će natjecanje nastaviti Danska, koja će biti vrlo jaka i zadovoljna je novim izbornikom, zatim Španjolska te Mađarska, koji će imati veliku podršku s tribina, s obzirom na blizinu Varaždina - mišljenja je Lacković. Želja je Hrvatske s izbornikom Červarom osvojiti europsko zlato, jedino odličje koje nedostaje Kaubojima.

- Kao prvi cilj, Hrvatska treba ući u polufinale Eura, a onda i apetiti rastu. Definitivno je cilj Hrvatske izboriti finale, iako će prvenstvo biti jako jako nezgodno i teško, a odlučivat će nijanse. Mislim da će nam rezultati i dobra atmosfera iz Splita biti odskočna daska, imamo nekoliko sjajnih igrača koji su u jako dobroj formi, a nadam se da će Duvnjak, Cindrić i Karačić, koji su nositelji te ekipe, biti zdravi i da će sve završiti po nas na najbolji mogući način. Červar je u reprezentaciju vratio Buntića Vorija i Alilovića, igrače koji imaju iskustvo s velikih natjecanja, koji su već odradili jedan turnir u Hrvatskoj i znat će kako se nositi s pritiskom, jer mladi igrači će osjetit pritisak igranja kod kuće - naglasio je Lacković.

Nakon sezone provedene u Kielu, Lacković je prošlog ljeta dobio ponudu iz Hamburga, kluba gdje je proveo od 2008. do 2014. godine. Lacković je sada pomoćni trener i igrač u prvoj momčadi Hamburga, koja je vodeća u Trećoj njemačkoj ligi Sjever nakon 14 odigranih kola.

- Jako sam zadovoljan, jer imamo dobru bazu mladih igrača. Za klub odrađujem i poslove skautiranja za Hrvatsku i ovaj dio Europe i kada jednog dana ojačamo sigurno će ovdje biti mjesta za naše igrače koji bi se htjeli razvijati u njemačkoj Drugoj ligi. Dosta toga će, naravno, ovisiti o financijskim prilikama, ali idemo korak po korak, prvo treba izboriti viši rang natjecanja, s perspektivnim klubom i jako dobrom konkurencijom - rekao je Lacković. Kada je šest godina nosio dres tadašnjeg prvoligaša s Hamburgom je osvojio njemačko prvenstvo, nacionalni Kup, Ligu prvaka i Superkup.

- Došao sam na kraju svoje rukometne karijere, da završim igračku priču u klubu u kojem sam osvojio najviše što se može u klupskom rukometu, s namjerom da se po završetku igračke karijere prebacim u neke druge rukometne vode, bez obzira o čemu se radilo - ističe Lacković.

Dogodine drugoligaši

S obzirom na svoj rukometnu biografiju bivši hrvatski reprezentativac u Hamburgu ima status zvijezde, ali Lacković ne gleda na taj način.
- U sportu se uvijek i svakodnevno dokazuješ, a ono što je bilo je prošlost i lijepo sjećanje za svakoga koji je u karijeri nešto osvojio. Moj rukometni karton je nešto drugačiji od igrača koji su trenutačno u Hamburgu i ne može se uspoređivati, ali osoba sam koja nikada ne gledam s visine, već svojim iskustvom želim pomoći suigračima i momčadi - ističe Lacković. Hamburg ove sezone ima velike izglede da će i na kraju prvenstva biti prvi, što bi značilo da će sljedeće sezone zaigrati u Drugoj ligi.

kad lacko

- Šanse su dobre, ali ne smijemo ništa zabrljati. U 15. kolu 13. siječnja odlazimo u goste glavnom konkurentu, a u veljači ćemo igrati kod drugog protukandidata. To su utakmice u kojima se ishod nikada ne zna, ali mislim da ćemo ući u Drugu ligu - kaže Lacković. Kao igrač odradio je sve pripremne utakmice i Kup susret, a nakon toga pojavio se problem s lijevim ramenom, pa više nije igrao.

Ozljeda ramena

- Pauzirao sam i pazio da rame ne strada još više, jer je tetiva bila u takom stanju da sam je trebao sanirati, što sam i učinio. Vidjet ćemo da li će rame dozvoliti da me koriste kao igrača u nastavku sezone, ali i dalje ću se pripremati s ekipom - naglasio je Lacković, kojeg ugovor s Hamburgom veže ga do 2020. godine
- Cilj je ući u u Drugu ligu, koja je jaka, i ostati u njoj, a nakon 2020. godine vidjet ću što dalje. Odradit ću ugovor do kraja, a vidjet ćemo u kojoj funkciji - napomenuo je.