Kroz sustav socijalne skrbi u 2015. godini uloženo više od 60 milijuna kuna

| 5.2.2016. u 10:34h | Objavljeno u Aktualno

Kroz sustav socijalne skrbi na području Varaždinske županije u prošloj je godini u razne aktivnosti uloženo oko 61 milijun kuna, istaknuto je na današnjoj sjednici Savjeta za socijalnu skrb Varaždinske županije.

Na sjednici je prezentirano izvješće o radu Savjeta za socijalnu skrb za 2015. godinu, informacija o pravima u sustavu socijalne skrbi iz nadležnosti Varaždinske županije za 2015. godinu, kao i informacija o pravima u sustavu socijalne skrbi iz Državnog proračuna za 2015. godinu.

- Brojka će vjerojatno sve skupa šokirati, ali Ukupno je iz sustava socijalne skrbi u prošloj godini je potrošeno, odnosno uloženo oko 61 milijun kuna, što je gotovo 30 posto proračuna Varaždinske županije.  U tome su integrirana tri segmenta, a to su prije svega one zakonske obveze što država preko županije plasira, to su decentralizirane sredstva od 7,3 milijuna kuna. Mi kao Županija dajemo dva milijuna kuna izad zakonskog standarda, iz onih socijalnih prioriteta koje je ovaj Savjet donio, a to su starije osobe, osobe u potrebi zbog problema ovisnosti, mladi, beskućnici, udruge i sustav socijalne skrbi, i to je otprilike 9,3 milijuna kuna - rekao je zamjenik župana Alen Kišić.

Do brojke od 61 milijun kuna dolazi se, naglasio je Kišić, zapravo iz jednog drugog segmenta, a to je skrb o mladima kroz Upravni odjel za prosvjetu.

- Ponajviše kroz subvencioniranje prijevoza, što je konkretno 37 milijuna kuna, a tu je i subvencioniranje udžbenika. Kada tome dodamo i stipendiranje učenika lošijeg socijalnog statusa, dolazimo do cifre od 61 milijun kuna koji ide u sustav socijalne skrbi, što kroz decentarlizirana sredstva što država plasira, što direktno kroz županijski proračun - objasnio je Kišić.

Korisnika u sustavu socijalne skrbi sve je više, no ulaganja u 2015. su na razini onih u 2014. Ove godine, rečeno je na sjednici, planiraju se sredstva na razini prošlogodišnjih, a dramatičnijeg povećanja nema.

Što se tiče samog sustava socijalne skrbi, korsnici ostvaruju prava na zajamčene minimalne naknade, na jednokratne naknade, a u našoj županiji izrazito je razvijeno udomiteljstvo.

- Na području naše županije gotovo da i nema djece smještene u domovima, već su svi oni u sustavu udomiteljstva, odnosno u udmiteljskim obiteljima. Kod nas je takav sustav izrazito razvijen, međutim nedostaju specijalizirana udomiteljstva koja bi mogla brinuti o psihički bolesnim osobama - istaknuto je na sjednici.

Jedan od problema je također i zapošljavanje osoba koje su u sustavu socijalne skrbi, iako djeca redovito završavaju srednjoškolsko obrazovanje, kao i zapošljavanje osoba s invaliditetom.