FOTO: Nogometaši Druge gimnazije spremni za odlazak na Europsko školsko nogometno prvenstvo

| 25.5.2016. u 14:27h | Objavljeno u Sport

Povodom odlaska školske muške nogometne ekipe Druge gimnazije Varaždin na Europsko školsko nogometno prvenstvo - Euro school UEFA 2016., na konferenciji za novinare predstavljeni su detalji priprema te programa natjecanja i boravka mladih nogometaša u Francuskoj. Konferenciji za medije prisustvovali su Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, Dario Kos, prof. TZK i voditelj projekta, Marijan Andrović, prof. TZK, Filip Hirš – sudac, te mladi nogometaši.

Druga gimnazija Varaždin sa svojom školskom muškom nogometnom ekipom na Euro school UEFA 2016. sudjeluje odlukom Hrvatskog školskog športskog saveza. Na put kreću u subotu 28. svibnja, a prvenstvo se održava od 29. svibnja do 6. lipnja u gradovima Lille i Lens.

- Ovo školsko natjecanje u velikom nogometu u Francuskoj je preznačajan događaj, ne samo za 2. gimnaziju, već i za Grad varaždin, Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku, ali i zbog činjenice da se Europsko školsko natjecanje u velikom nogometu organizira prvi put. Moram napomenuti da u Hrvatskoj ne postoji školsko natjecanje u velikom nogometu, nije u katalogu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje, tako da su naša sportska ekipa i cijeli ovaj projekt izvan svih standarda. Izrazito sam zadovoljna i ponosna da smo to mogli odraditi, prije svega financijski, ali i sadržajno i stručno pripremiti ekipu i delegaciju za ovaj put. Ovo nije samo nogomet, to je puno više, to je komunikacija i interkulturalni pristup te vrhunska organizacija u svakom segmentu - naglasila je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Za vrijeme Europskoga prvenstva učenici će ujedno na Danu kulture i Danu nacija prezentirati hrvatske proizvode te će pjesmom i tradicionalnim plesovima predstaviti baštinu i kulturu hrvatskog naroda.

- Moram spomenuti pomoć koju smo dobili od tvrtki GumiImpex, Meteor, Varkom i mnogih drugih, te pohvaliti i načelnika općine Vidovec, Brunu Hranića, koji nam je pomogao u direktnoj komunikaciji s čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza od kojih smo dobili i službene dresove HNS-a i donaciju od 25.000 kuna. Zahvaljujem i svim roditeljima koji su od samog početka dali veliku podršku, jer znaju koliko za njihovu djecu znači nastup na ovom natjecanju na stadionima u Lilleu i Lensu, nekoliko dana prije početka Europskog nogometnog prvenstva - istaknula je ravnateljica.

Napomenula je da se Druga gimnazija ponosi svojim sportašima i sportskim razrednim odjeljenjima, uz napomenu da su upravo ovakvi rezultati razlog što u Drugoj gimnaziji ove godine žele povećati broj odjeljenja, odnosno upisati dva sportska razreda. Inače, sportski gimnazijski kurikulum provodi se u četiri gimnazijska odjeljenja od 1. do 4. razreda.

- Zahvaljujući svim nastavnicima učenici su uspjeli ranije odraditi svoje školske obaveze jer ih sada neće biti desetak dana. Kao ravnateljica sam sretna da smo sve uspješno odradili i želja mi je samo da sve bude u redu. Možemo biti ponosni da će naši učenici predstavljati Hrvatsku, jer oni su zaista jako lijepo odgojeni i vrijedni, te im želim da im ovo bude ugodno iskustvo i "odskočna daska" u njihovoj nogometnoj karijeri - kazala je Zdravka Grđan.

Dario Kos, prof. TZK i voditelj projekta, napomenuo je da škola već sedmu godinu ima sportske odjele.

- Kao škola, 2012. bili smo domaćini Svjetskog školskog prvenstva u rukometu, prošle godine smo bili domaćini državnog prvenstva u stolnom tenisu i ovu priliku da prvi put zastupamo Hrvatsku na takvom natjecanju smatramo priznanjem Hrvatskog školskog sportskog saveza - rekao je Kos.

Pojasnio je da je riječ o igračima rođenima 1998.,1999. i 2000. godine, koji su izrazito talentirana generacija i od njih na Europskom prvenstvu očekuju dobar rezultat. Na popisu igrača su: Luka Domjan, Tibor Banić, Lovro Težački, Dominik Masten, Matija Pongračić, Dario Horvat, Filip Pavlic, Luka Modrić, Jura Kos, Emanuel Mihalić, Marin Mašić, Silvio Kostanjevec, Matija Puškadija, Karlo Ivec, Fran Hranić, Ivan Posavec, Bruno Premužaj, Kristijan Crnković, Luka Možanić i Filip Perčić.

- Ovo je dokaz da nogomet u Varaždinu živi i da ima talentirane djece. U skupini smo s Njemačkom, Poljskom, Belgijom i Švicarskom. Od igrača rođenih 2000. godine, koji nastupaju potpomognuti igračima rođenima 1998. koji već nastupaju za seniorsku ekipu Nogometnog kluba Varaždin, očekujemo da bi mogli proći skupinu i smatramo da bi uspjeh bio kada bismo se plasirali u četvrtinu finala - kazao je Kos i dodao da se se prve utakmice igraju u ponedjeljak i utorak, u srijedu se održava Dan nacija i Dan kulture, a u četvrtak i petak slijede nove utakmice. Napomenuo je da 11 igrača Druge gimnazije dolazi iz NK Varaždin, četvorica igraju u NK Zavrč, trojica u NK Novi Marof, te po jedan u NK Gojanec, NK Sloboda i NK Nedeljanec.

Mladi nogometaši s optimizmom čekaju nastup na natjecanju.

- Meni je ovo sjajna prilika da se prezentiram van Hrvatske, možda dođe neki menadžer na ovo natjecanje pa se ukaže prilika za odlazak u neku bolju ekipu. Mislim da smo stvarno dobra ekipa i da možemo daleko "dogurati". Imamo prilično tešku skupinu, ali mislim da možemo ostvariti jako dobar rezultat - rekao je Jura Kos.

- Pripreme se odrađene na visokoj razini tako da se nadam najmanje prolasku grupe. Protivnici su atraktivni, to su sve nogometne velesile, tako da očekujemo atraktivne i uzbudljive utakmice i nadamo se da ćemo ostvariti pozitivne rezultate. Ovo će nam definitivno biti jedno predivno iskustvo, jer se još razvijamo kao igrači i mislim da ćemo se vratiti bogatiji nogometnim znanjem i novim iskustvima - naglasio je Ivan Posavec.

Posljednju pripremnu utakmicu prije odlaska u Francusku ekipa Druge gimnazije igra u četvrtak 26. svibnja u 17 sati na igralištu Nogometnog kluba Orač u Petrijancu.

- Igramo protiv juniorske momčadi domaćina, koja je trenutačno prva u 1. županijskoj ligi. Utakmica se igra na praznik pa pozivamo sve građane da dođu u što većem broju i da daju podršku našim mladićima prije njihovog odlaska na put - poručio je voditelj projekta Dario Kos.