Vježbanje je najbolja metoda za brzo mršavljenje Foto: Ilustracija

Vježbanje je najbolja metoda za brzo mršavljenje

VV/www.ljepotaizdravlje.hr | 6.1.2016. u 20:26h | Objavljeno u Društvo

Nakon bogate blagdanske trpeze, vrijeme je raznih detoksikacija i dijeta ukoliko se nakupila koja kila više.

Međutim, ono na što svi upozoravaju jest kako treba ostati dosljedan vježbanju ukoliko unosimo više kalorija nego što nam je potrebno, piše portal Ljepota i zdravlje.

Treningom možete znatno povećati sagorijevanje kalorija i tako uravnotežiti unos i potrošnju energije, te održavati tjelesnu težinu. Međutim, trening se mora prilagoditi tako da se ostvari veća kalorijska potrošnja. Evo kako možete vaš uobičajen trening pretvoriti u odličan alat za sagorijevanje blagdanskih kalorija.

Vježbe u serijama

Koje god vježbe radili i s kojim god rekvizitima, možete ih izvoditi u serijama s kratkim pauzama između njih, što će prilično povećati metaboličku potrošnju na treningu. Pripremite prostor i rekvizite za svaku vježbu posebno u nekakvom nizu ili krugu tako da što brže i lakše prelazite na novu vježbu.

Odredite vremenski interval (20-40 sekundi) ili broj ponavljanja (10-20) u kojem ćete raditi svaku vježbu; po završetku jedne, odmah prelazite na seriju druge vježbe sa što kraćom pauzom između njih. Nakon odrađenog cijelog kruga napravite pauzu od 1-2 minute pa ponovite krug.

Superserije

Superserije su odlična metoda za povećanje intenziteta i potrošnju energije. Ova metoda predstavlja dvije vježbe koje se izvode u paru, u jednoj seriji bez pauze između ponavljanja prve i druge vježbe; nakon što se napravi određen broj ponavljanja jedne vježbe, odmah se prelazi na drugu i to predstavlja jednu superseriju.

Za svoj trening odaberite 2-4 para vježbi i za svaki par napravite 3-4 superserije u rasponu od 10-20 ponavljanja za svaku vježbu.

HIIT završnica

HIIT metoda, metoda vježbanja u intervalima visokog i umjerenog intenziteta, odlična je za ostvarivanje velike potrošnje kalorija, jer nakon takvog, iako kratkog, vježbanja organizam još dugo sagorijeva energiju. Dodajte kratku HIIT završnicu na kraju vašeg treninga koja ne mora biti duža od desetak minuta.

Odaberite aktivnost poput trčanja, veslanja, biciklizma, preskakanja užeta… Odabranu aktivnost izvodite u intervalima 10/10, 10/20 ili 10/30 sekundi. Prvi interval od 10 sekundi predstavlja interval visokog intenziteta ili sprinta, a drugi interval za umjerenim, lakšim tempom.

Označeno u