Europski tjedan sporta od sutra se obilježava i u Lepoglavi

| 23.9.2017. u 21:12h | Objavljeno u Sport

'Europski tjedan sporta' inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. U 2017. održat će se po treći put. Nadovezujući se na uspjeh prve i druge istoimene manifestacije na kojima je u Lepoglavi sudjelovalo gotovo 3000 sudionika svih dobnih skupina, i ove će se godine nastaviti s radom, a na već postojeće aktivnosti nadovezat će se i nove.

Glavna tema kampanje 'Tjedna sporta' i dalje je „#BeActive“ s ciljem poticanja javnosti na tjelesnu aktivnost i to ne samo u tom tjednu već napose tijekom cijele godine.

'Europski tjedan sporta 2017.' započeo je danas, a u Lepoglavi sutra, 24. rujna. Slično kao prethodne godine, osmišljen je kao zaista europski događaj s aktivnostima diljem Europe. Lepoglavska sportska zajednica organizirati će sportske  aktivnosti i događaje na koje se očekuje uključivanje šire društvene zajednice, sudjelovanje Dječjih vrtića, Osnovnih škola, sportskih klubova i udruga.

Drugim riječima, poziv je upućen svima da, u duhu olimpizma, aktivno sudjeluju i primjerom utječu na izgradnju pozitivnih društvenih vrijednosti i zdravog načina života. Sport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti europskih građana. Međutim, razina tjelesne aktivnosti trenutačno je u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. 'Europski tjedan sporta' odgovor je na taj izazov.

Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Promicanje uloge sporta kao sredstva društvene uključenosti jedan je od načina pomoći u rješavanju izazova s kojima se trenutačno suočava društvo u Europi.

Europski tjedan sporta usmjeren je na poticanje sudjelovanja u sportu i tjelesnim aktivnostima te podizanje svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. 'Tjedan sporta' namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost.

Trebao bi okupiti pojedince, tijela javne vlasti, sportski pokret, organizacije civilnog društva i privatni sektor. Lokalnim inicijativama 'Tjedan sporta' nastoji potaknuti Europljane da redovito budu aktivni (#BeActive) te im nadasve posvijestiti višestruku dobrobit vježbanja u svakodnevnom životu.