Smeh je najbolši lek: Za predstave na 13. Danima Mladena Kerstnera tražilo se mjesto više Foto: Grad Ludbreg

Smeh je najbolši lek: Za predstave na 13. Danima Mladena Kerstnera tražilo se mjesto više

Varaždinske vijesti | 30.11.2018. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

Četiri dana, 16 predstava, 109 glumaca i glumica. Tako bi se u najkraćim crtama opisalo 13. izdanje festivala kajkavske komedije – Dani Mladena Kerstnera, održano od 22. do 25. studenoga.

Manifestacija je to koju godinama priređuje Centar za kulturu i informiranje "Dragutin Novak", a koliko je poznata svjedoči i popunjenost dvorane svih dana izvođenja predstava pa su oni koji su na izvedbe došli desetak minuta prije početka, teško su mogli pronaći slobodno mjesto. Lokalni okviri odavno su prekoračeni, a znaju to i dramske skupine i zato se rado vraćaju.

dani_mladena_kerstnera_1.jpg

Dani Mladena Kerstnera započeli su još 1998. godine kada je u Ludbregu u povodu 70. obljetnice Kerstnerova rođenja održan skup o njegovom opusu. Sudeći po ovom festivalu, Mladen Kerstner živjet će još dugo, na njega podsjećaju izvođači, publika koja s oduševljenjem podržava program i sami Ludbrežani koji se rado prisjećaju Mladena Kerstnera koji je bio istinski poznavatelj podravskog čovjeka, a problemi koje je prikazivao u Gruntovcu i danas su još sveprisutni.

Maher za svjedočenje stvarnosti, Mladen Kerstner, hrvatski književnik, scenarist i promicatelj kajkavske književne riječi, trajno je zadužio svoje sugrađane, a ovim se festivalom već godinama odaje počast jednom od najpoznatijih Ludbrežanina. Ludbrežani se pritom nadaju da ga se neće prisjećati samo po nazivu festivala, već da će na sceni vidjeti i nešto iz njegova bogatoga opusa.

dani_mladena_kerstnera_2.jpg

- Drago mi je da se svake godine prijavljuje veliki broj amaterskih dramskih družina na Festival u Ludbregu. Kad se sjetim početaka s jednom do tri predstave i danas kad jedva možemo sve uskladiti s brojem nastupa, mogu reći da je bila opravdana ta upornost oko organizacije. Ovo 13. izdanje kao da je malo bilo povezano i navedenim brojem (!) jer su zbog bolesti glumaca nastup otkazale tri družine, uz ispriku i žaljenje, ali i obećanje da se dogodine vidimo. Nama, kao organizatorima, je i to zahvala jer očito vole nastupati u Ludbregu. Tome naravno pridonosi i naša vjerna publika koja svaki dan za vrijeme Festivala ispunjava našu dvoranu i pljeskom nagrađuje trud koji su amateri uložili. Festival u ovom formatu trajanja od četiri dana morat će doživjeti i neke promjene s obzirom na interes družina za nastup. Idealno bi bilo da se uspijemo povezati s još nekim gradom pa da se Festival odvija paralelno na dvije pozornice i samim time omogući nastup većem broju amaterskih dramskih skupina, jer interesa ima. Ove smo godine eksperimentalno imali i prijenos uživo na YouTube kanalu pa su i tako predstave, doduše u nekoj „radnoj“ verziji, ostale da ih se može pogledati i kasnije. Sljedeće godine ćemo unaprijediti tehniku pa će i realizacija biti puno bolja i kvalitetnija. Koristim priliku da zahvalim svima koji su ove godine gostovali ili pak iskazali interes za gostovanje na Festivalu, kao i vjernoj publici i nadam se da ćemo dogodine biti još uspješniji u realizaciji Festivala kajkavske komedije - Dani Mladena Kerstnera – rekao je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak".

dani_mladena_kerstnera_3.jpg

Teme su i ove godine bile preuzete iz svakodnevice, zaruke, ljubav, mirovina, studij, susjedski odnosi... Upravo je svakodnevicu majstorski prikazivao i sam Mladen Kerstner. No našli su se i poznati likovi poput Snjeguljice, Matovilke, Crvenkapice, Štrumfete, a Romea i Juliju na ludbreškoj su pozornici zamijenili Romea i Julio. Neki izvođači već su itekako dobro znani publici, a neki su na ovoj pozornici nastupili tek prvi put. Među njima su i Čuvari sela i običaja Čukovec koji su izveli predstavu Eko-etno. Autori teksta su Vesna Hadelan i Aleksandar Lazić, redateljica Jasna Petrić, a scenografkinja je Nada Ivanić, dok su glumci Nataša Popović, Aleksandar Lazić, Lea Kovaček, Matija Pongrac, Suzana Pongrac i Jasminka Petrić.

- Do predstave je došlo sasvim spontano, održali smo manifestciju u Čukovcu kojom smo željeli oživjeti nekadašnje običaje, a kako bismo upotpunili program okupila sam ekipu za igrokaz. Gospođa Vesna Hadelan dosjetila se teme, a Aleksandar Lazić je autor teksta – rekla je Nada Ivanić koja potpisuje scenografiju.

Nisu imali problema s pronalaženjem glumačke ekipe, veći problem je nedostatak vremena za probe.

– Probali smo svaki drugi dan, uložili smo puno truda. Predstava je svoju premijeru imala u Čukovcu, a nakon Ludbrega, izvest će ju i u Đelekovcu – kažu glumci kojima je drago što su uspjeli nasmijati mnogobrojnu ludbrešku publiku.

– Oko nas je stalno neko sivilo i drago nam je što smo predstavom izazvali smijeh. Vjerujemo je da će uskoro biti i novih predstava jer materijala ima – zaključuju glumci.

dani_mladena_kerstnera_4.jpg

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su: Umirovljenička amaterska družina Mali Bukovec, Dramska družina "Ozana" KUD B. Radić Visoko, UUMOR; Udruga umirovljenika Rasinja, Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje, Čuvari sela i običaja Čukovec, Dramska grupa udruge Žena preslica Sračinec, KUD Lepoglavski pušlek, KUD Mudlin Peteranec, Dramsko-amaterska skupina Profesionalci Gojanec, P.A.S. Priločka amaterska scena, Dramska družina "Videki" KUD-a N. Marof, Dramska družina OŠ Ludbreg, Glumačka družina Komedijaši Stažnjevec, Kulturna udruga Tomislav Franjić Kalinovac, Društvo žena Reka, Amaterska glumačka družina LUN-MLA Lunjkovec.

Ono što svakako veseli je broj mladih izvođača - uz njih, pred ovim je festivalom daleka budućnost, a pred publikom brojni sati smijeha koji, kako je i poznato, ima i terapeutski učinak. Stoga Ludbrežani poručuju: Leto den fletno bu prešlo, dojdite pak na staro mesto!

dani_mladena_kerstnera_5.jpg