Humanitarna predstava "Izložba srca" mariborske Udruge "Sonček" u HNK Varaždin

| 4.1.2016. u 20:37h | Objavljeno u Društvo

Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u suradnji s Hrvatsko-slovenskim društvom prijateljstva ove subote, 9. siječnja, organizira humanitarnu kazališnu predstavu "Izložba srca" koju će izvesti članovi slovenske Udruge osoba s cerebralnom paralizom i ostalim invalidnostima "Sonček".

Predstava će se prikazati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu s početkom u 17 sati, a članovi udruge "Sonček" pokazat će da su kao i ostali glumci sposobni preko umjetničkog izraza poslati gledateljima univerzalnu poruku o prihvaćanju i snazi ljubavi. Predstava je posebno zanimljiva jer u njoj glume osobe s cerebralnom paralizom i ostalim sličnim invalidnostima, od kojih je 12 na invalidskim kolicima te su zaposleni u dnevnom radnom Centru Saveza Sonček (Zveze Sonček).

Predstava je naišla na vrlo pozitivan odaziv publike, kao i kulturnih kritičara te je bila izbrana za finalista na regionalnom Linhartovom takmičenju amaterskih kazališnih grupa Slovenije 2013. Posebno priznanje regijskog selektora natjecanja za odlično vođenje glumačkog ansambla kazališne skupine "Sonček" primile su Lidija Šestak Zorič i Zlatka Ornik. Predstava je od strane struke (kliničkoga psihologa) ocijenjena kao odlično gradivo o prihvaćanju različitosti i suživota svih, bez obzira na intelektualne i tjelesne sposobnosti te je zbog toga primjerena za djecu i odrasle.

Autor predstave je Rok Vilčnik, koji potpisuje i režiju, a traje jedan sat. Izvođači su s ovom predstavom nedavno nastupili u Zenici i za tu su je prigodu uvježbali na hrvatskom jeziku. Tekst im je preveo akademik i književnik Luko Paljetak, vrsni prevoditelj, dobitnik nagrade za prevode Prešernove poezije i počasni član Društva slovenskih pisateljev i SAZU. Predstava je humanitarnog karaktera te će se nakon izvedbe prikupljati donacije, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broju telefona 042/214-393.