VIDEO, FOTO: Županijska smotra „Dani kruha“ održava se u Ludbregu Foto: Amalija Šašek

VIDEO, FOTO: Županijska smotra „Dani kruha“ održava se u Ludbregu

| 17.10.2015. u 12:24h | Objavljeno u Aktualno

Ovogodišnja svečanost obilježavanja "Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje" započela je svetom misom zahvalnicom u župnoj crkvi Svetog Trojstva u Ludbregu, a nakon toga velik je broj učenika na prigodnim štandovima u Osnovnoj školi Ludbreg, koja je domaćin ovogodišnje smotre izložio mnoštvo različitih vrsta kruha, peciva i kolača…

Svim prisutnima obratio se župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

- I ovo vrijeme govori da treba ponekad padati kiša da bismo imali plodove zemlje. Mi danas imamo smotru kruha, ali zapravo zahvaljujemo našoj zemlji na svim onim plodovima koje nam daje. A da bi nam dala dobre plodove bez ljudi se ne može ništa, ali i bez dragog Boga, koji također pomaže i iz te simbioze dolazi jedan rezultat, a to je kruh. Kruh kojeg možda jedemo sve manje, ali ga ne smijemo zaboraviti jer on je simbol. Simbol koji mnogo toga govori, koji nam puno toga pokazuje i svakako ga treba cijeniti i poštivati. Preko kruha poštujemo dragu našu zemlju, koji smo dužni i čuvati. Zaštita okoliša je izrazito bitna kako bismo uopće mogli dobivati sve ove prekrasne proizvode. Smota je prekrasna, tamo se vidi djelo ljudski ruku, djelo ne ove djece koja su tu, nego njihovih roditelja, koji brinu o tome da obitelj ima uvijek ono što treba - rekao je Štromar.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić poželio je svima dobrodošlicu te podsjetio na važnost kruha u našem životu, na koju nerijetku zaboravljamo.

- U suradnji s Varaždinskom županijom ovaj događaj željeli smo prirediti na gradskom trgu, međutim kiša nas je malo omela, ali samo malo. Drago mi je vidjeti da su svi spremni, radosni što su se danas okupili u našem gradu. Danas slavimo Dane kruha. Kruh zapravo predstavlja rad i red u čovjekovom životu. Često zaboravljamo da da bismo došli do njega prethodi marljivi rad i red. Jer točno se zna kada se moraju posaditi žitarice, kada se moraju obrađivati, a kada brati. I to je ono što je važno u ljudskome životu. Ali još važniji je taj rad, da svi mi, a pogotovo djeca danas na ovaj dan doznaju da do kruha nije tako lako doći. Potrebno je puno žuljeva na rukama od ratara, pekara, trgovaca i svih onih koji čine taj veliki lanac. Bez rada nema života. Bez rada nema civilizacije. I to je ono na čemu moramo graditi svoju budućnost. Kruh je riječ hvale. Kada dajemo kruh otvaramo naša vrata i rušimo sve barijere između nas i naših prijatelja, poznanika, nepoznatih ljudi. Kruh upravo znači gostoprimstvo. Neka ovi Dani kruha budu i naša zahvalnost svima vama, koji ste došli u Ludbreg i da ta gesta gostoprimstva bude gesta prijateljstva, da se u Ludbregu danas dobro osjećate, da se vraćate i da Ludbreg doživljavate kao jedan od svojih gradova u Varaždinskoj županiji - rekao je Bilić.

I ravnateljica Osnovne škole Ludbreg Kristina Stanko pozdravila je i zahvalila svima prisutnima.

- Posebna mi je čast i zadovoljstvo da su danas s nama župan Varaždinske županije, gradonačelnik Ludbrega, zamjenik župana Alen Kišić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek. Svojim prisustvom ovu svečanost uveličao je naš dragi biskup Josip Mrzljak, zahvaljujemo mu se na prekrasnoj misi koju je predvodio. Zahvaljujemo se i župniku Josipu Đurkano na pomoći u realizaciji - rekla je Stanko.

Okupljenima se obratio i biskup Josip Mrzljak, te je pritom zahvalio Varaždinskoj županiji što njeguje tradiciju održavanja manifestacije "Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje".

Biskup je nakon kratkog obraćanja službeno otvorio Dane kruha u Ludbregu.

Video sadržaj