Ema Potrebica na pobjedničkom postolju s prvom medaljom za OK Varaždin Foto: OK Varaždin

Brončana medalja iz orijentacijskog trčanja za Emu Potrebicu iz OK Varaždin

| 23.3.2017. u 10:32h | Objavljeno u Sport

Prvu službenu medalju u povijesti Orijentacijskog kluba Varaždin, koja se boduje za Kup Hrvatske, i to brončanog sjaja, osvojila je Ema Potrebica, mlada članica u kategoriji Ž12.

Dogodilo se to na sedmom izdanju međunarodnog natjecanja Slavonija & Baranja Open, koje je održano u Parku prirode Papuk, odnosno kod planinarskog doma Jankovac. Organizator prvog natjecanja za ovogodišnji Kup Hrvatske u orijentacijskom trčanju bio je OK Sova Šećerana iz Belog Manastira, a sudjelovalo je 349 natjecatelja iz jedanaest zemalja Europe, dok je iz OK Varaždin bilo šesnaest sudionika.

Među njima vrijedne rezultate ostvarili su i članovi OK Varaždin Sara Vugrek i Dora Rodeš, koje su osvojile četvrto i peto mjesto u kategoriji Beginners, kao i  Siniša Lah koji u  kategoriji Open Long ima četvrto mjesto.

Utrke su održane na umjereno brdovitom terenu s izvrsnom vidljivošću i trčljivošću. Prosječna natjecateljska staza za mlađe kategorije natjecanja je oko tri kilometra zračne linije s visinskom razlikom oko 150 m i desetak točaka koje treba pronaći. Za starije sudionike je staza i duža i teža.

U  bukovim šumama punima šafrana, pasjeg zuba, plavih šumarica i drugih proljetnica europski orijentacisti tražili su orijentacijske točke izvrsno sakrivene iza stijena ili u vrtačama jer su dijelovi karte bili pokriveni krškim terenom s brojnim udubljenjima i rupama, jedinstvenim za ovu regiju.  Naime, orijentacijsko trčanje je športska grana u kojoj natjecatelji nastoje prijeći nepoznati put kroz šumu u što kraćem vremenu, služeći se pritom kompasom i kartom terena.

- Postoje pojedinačna, ekipna (tri člana) i štafetna natjecanja. Dužina staze ovisi o dobi i spolu natjecatelja. Na dužim stazama postavlja se više kontrolnih točaka. Natjecatelji startaju u točno utvrđenim vremenskim razmacima jedan iza drugoga. Služeći se kompasom, natjecatelji nastoje pronaći najprohodniji put kojim će u što kraćem vremenu obići sve zadane kontrolne točke - objašnjavaju u OK Varaždin te se zahvaljuju svim sudionicima natjecanja, zatim obiteljima Vodopija,  Lah i  Martinez te voditelju tečaja orijentacije Krunoslavu Canjugi, kao i svim sponzorima i donatorima koji su omogućili sudjelovanje na natjecanje gdje je ostvaren odličan početak Kupa Hrvatske u orijentacijskom trčanju.

Orijentacijsko trčanje kao sportska aktivnost, kako dodaju, ima pozitivan utjecaj na tjelesnu, intelektualnu i socijalnu domenu djece.

- Odličan je izbor za sve koji vole trčanje ili hodanje, brdski biciklizam i boravak u prirodi. Posebice doprinosi podizanju opće tjelesne snage u djece (npr. trčanje brežuljkastim predjelima), umjereno i sigurno opterećenje krvotoka, unapređivanje koordinacije i spretnosti (npr. neravnine ili prepreke na terenu), „misaoni rad“ odvraća pažnju od napora kojeg izaziva trčanje, kreativnost i vlastita inicijativa u rješavanju problema, doživljaj uspjeha nakon pronalaska svake kontrolne točke, doživljaj prirode (osobito za učenike iz urbanih sredina), razvijanje osjećaja odgovornosti (pronaći put i izvršiti zadatak na vrijeme) i drugo - napominju u OK Varaždin, čiji se članovi okupljaju srijedom u VI. osnovnoj školi u 17 sati, a prema potrebi organiziraju tečaj orijentacije  za sve koji se time žele baviti  rekreativno ili natjecateljski.