Brat i sestra Šimenc iz Varaždina prvaci Hrvatske u disc golfu Foto: Hrvatski Flying Disc Savez

Brat i sestra Šimenc iz Varaždina prvaci Hrvatske u disc golfu

Varaždinske vijesti | 25.5.2019. u 19:26h | Objavljeno u Sport

U Varaždinu je 18. i 19. svibnja održano 7. Prvenstvo Hrvatske u disc golfu, a titule prvaka i prvakinje odnijeli su brat i sestra - Dinko i Maja Šimenc iz Disc golf kluba Varaždin.

Dinku Šimencu ovo je drugi naslov, dok je Maji ovo čak peta titula najbolje u Hrvatskoj. Ipak, iz godine u godinu sve ih je teže osvajati, jer se konkurencija zaoštrava.

Na 7. PH Hrvatske u disc golfu tako su se borili najbolji hrvatski disc golferi i disc golferice iz šest hrvatskih klubova iz Varaždina, Čakovca, Zagreba, Rijeke i Nove Gradiške, a s obzirom na to da je ovo bilo prvo otvoreno prvenstvo, bilo je i natjecatelja iz Mađarske, Austrije i Slovenije.

Prvenstvo se igralo po pravilima Profesionalne disc golf asocijacije. Igrale su se tri runde po 18 staza i finale na devet staza.

U prvoj rundi vodstvo su u muškoj i ženskoj kategoriji preuzeli otac i kćer Tomislav i Ana Gorički, 15-godišnjakinja, rođena Varaždinka sa zagrebačkom adresom, koja je već i lani osvojenim drugim mjestom pokazala kako će biti ozbiljna kandidatkinja za naslov.

U muškoj kategoriji su svi natjecatelji bili u nekoliko bacanja razlike, a nakon druge runde Aleksandar Aki Vucković iz Disc golf kluba Varaždin preuzeo je vodstvo s najboljom rundom turnira (-8). Ana Gorički je nakon druge runde svoje vodstvo zadržala, no prošlogodišnja prvakinja Danica Pajtak, Ira Molnar Gorički i Maja Šimenc su bile vrlo blizu.

Dramatično finale

Drugi odlučujući dan natjecanja odvijala se prava drama. U muškoj konkurenciji Vucković je i dalje vodio nakon tri runde i ušao je u finale s nekoliko bacanja prednosti ispred Marka Marčeca i Dinka Šimenca. Nakon samo nekoliko staza vodstva, Marčec i Šimenc su ga sustigli i na zadnju stazu je Šimenc ušao s bacanjem prednosti koje je i zadržao. Tako je Dinko Šimenc po drugi puta nakon sedam godina osvojio naslov Prvaka Hrvatske.

Kod žena Maja Šimenc se s najboljom 3. rundom potpuno izjednačila s Anom Gorički te su u finale sve četiri finalistice ušle sa samo tri bacanja razlike. Mlada Ana je i kroz finale pokazala veliki potencijal i hrabro se borila za svoj prvi naslov te je na zadnju stazu ušla s bacanjem prednosti. Iako je napravila grešku kod početnog bacanja uspjela se izvući iz neprilika te je imala priliku sa puttom s peta metara pobijediti, ali u tom ključnom trenutku „ruka je zadrhtala“ te su Šimenc i Gorički ušle u doigravanje. Tu su iskustvo i smirenost ipak presudile i Maja Šimenc je osvojila svoj 5. naslov prvakinje Hrvatske te se pridružila bratu na najvišoj stepenici podija. Brat i sestra Šimenc su tako, osim najvećih promotora disc golfa u RH, postali i najbolji igrači, barem do naredne godine.

Borba za titulu vodila se u muškoj master diviziji, no tu nije bilo previše drame. Već nakon prve runde bilo je jasno kako će pobijediti stariji i mnogo iskusniji igrač Radule Mikić iz Disc golf kluba Zrinski iz Čakovca, dok je Davor Galic iz Zagreba bio drugi.

Velika borba

Dinko se osvrnuo na svoju disc golf povijest.

- 2013. godine osvojio sam prvo Prvenstvo hrvatske u disc golfu i od tada sam tri puta završio na podiju, ali niti jednom nisam osvojio naslov, kao niti PDGA turnir. Novi igrači su došli na scenu i neki od njih do sada skupili i po četiri pobjede. Ove godine sam u prvenstvo ušao rangiran kao peti igrač po PDGA rankingu i nakon 109 turnira odigranih u zadnjih osam godina napokon je na 7. PH došla i ta prva službena pobjeda. Sada sam spreman za nove - rekao je.

Maja je o svojem turniru rekla:

- Bila je to stvarno velika borba do kraja. Nakon prve runde sam bila četvrta, treća nakon druge, a prije finala uspjela sam se izjednačiti s Anom. I na kraju finala nismo imali odluku te sam u doigravanju uspjela zadržati koncentraciju te dati sve od sebe. Čestitke Ani, našoj odličnoj juniorskoj igračici i Danici i Iri na osvojenim medaljama te velikoj borbi kroz vikend.

Organizacija turnira je bila povjerena članovima Disc golf kluba Varaždin (Danica Pajtak, Nino Đurak i Bato Sudžuković) koji su uz podršku Grada Varaždina i Hrvatskog Flying Disc Saveza zadatak odradili na najvišoj razini te su svi imali samo riječi hvale za pripremu terena i organizaciju natjecanja.

Rezultati:

MPO Prvenstvo Hrvatske 2019:

1. Dinko Šimenc – Disc golf klub Varaždin
2. Marko Marčec – Disc golf klub Varaždin
3. Aleksandar Aki Vucković – Disc golf klub Varaždin

FPO Prvenstvo Hrvatske 2019:

1. Maja Šimenc – Disc golf klub Varaždin
2. Ana Gorički – Flying disc klub Zagreb
3. Danica Pajtak – Disc golf klub Varaždin

MP40 Prvenstvo Hrvatske 2019:

1. Radule Mikić – Disc golf klub Zrinski Čakovec
2. Davor Galic – Flying disc klub Zagreb

Međunarodna konkurencija muški:

1. Dani Hatvani - Mađarska
2. Eric Osterwinter - Austria
3. Zack Bevelacqua - Slovenija

Međunarodna konkurencija žene:

1. Veronika Toth - Mađarska

disc_golf_PH_3.jpg

disc_golf_PH_4.jpg

disc_golf_PH_5.jpg

disc_golf_PH_1.jpg