RENESANSNI FESTIVAL Kroz drveni labirint do tajni željeza

Sponzorirani članak | 13.8.2018. u 12:16h | Objavljeno u Sponzorirano

Koprivnički Renesansni festival, TOP manifestacije, najveća manifestacija povijesnog tipa po sadržaju, originalnosti i broju sudionika, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe, u svom će 13. izdanju dobiti nove atrakcije.

Veliki drveni labirint, neviđen na ovim prostorima, zasigurno će svima pružiti puno uzbuđenja i zabave, a otkrivanje tajni željeza čiji će se trag moći pratiti od rudače do konačnog proizvoda, privući će radoznalce koji žele više od uobičajenih sadržaja na turističkim manifestacijama. Usto mističnu atmosferu, običaje, glazbu i okuse davno minulog vremena vjerno će dočaravati oko 1000 kostimiranih sudionika iz 12 zemalja. Na rasporedu su viteške borbe, noćni napad na grad, nastupi sokolara, doček kralja i kraljice, konjički turnir, vatreni show-u, raznovrsni sadržaji za djecu, a bit će dočaran i život u viteškim logorima i kmetskim selima. Gotovo 200 obrtnika prikazat će vještine starih zanatlija kao što su bačvar, kovač, lončar, sitar, svjećar, užar, košaraš, a susreti s autentičnim likovima kao što su gubavci, noćobdija, coprnica, mušketiri i haramije, prosjak i dvorska luda omogućit će nezaboravni povratak u prošlost.

Posebna vrijednost Renesansnog festivala koji se održava od 23. do 26. kolovoza je originalna gastroponuda temeljena na originalnim srednjovjekovnim receptima i koprivi, biljki zaštitnici grada. Samo na ovoj manifestaciji koja ima status Superbrandsa mogu se na jednom mjestu kušati ragu od vepra s koprivom, picek u medu i vinu sa ščipancima od koprive, pečena guska s jačmenom kašom s koprivama, vol na ražnju, piletina u umaku od koprive, punjeni odojak, pečeni kopun, jela od fazana i divljeg zeca, prepelice i beli žganci z mlincima, orehnjača s koprivama i koprivnjaci te pratiti međunarodno natjecanje profesionalnih kuhara u spravljanju kraljevskih jela. Jedino u Koprivnici može se popiti samostansko pivo od koprive koje će se kuhati na licu mjesta. I sve to u drvenim i glinenim posudama i kriglama budući da je Renesansni festival kao eko manifestacija još prije nekoliko godina zabranio upotrebu plastike.

-Činjenica da smo već nekoliko godina za redom proglašavani za TOP manifestaciju nameće nam obvezu da budemo sve bolji i atraktivniji i stoga se mi praktički cijelu godinu pripremamo za Renesansni festival. Najintenzivnije je naravno u srpnju i kolovozu kada na gradskim bedemima i podno njih podižemo pravo srednjevjekovno naselje. To je vrlo zahtjevan posao koji ne ovisi samo o našoj dobroj organiziranosti nego i vremenskim prilikama. Za sada sve ide kako smo i planirali i uvjeren sam da će po zanimljivosti i sadržajnosti 13. po redu Renesansni festival nadmašiti sve dosadašnje- ističe direktor Turističke zajednice grada Koprivnice i autor festivala Renato Labazan.


Veliku vrijednost Renesansnog festivala koji nudi originalnu, sadržajnu, kvalitetnu i interaktivnu turističku priču u kojoj svoje potrebe za zabavom, edukacijom, opuštanjem, gastronomskim užicima i otkrivanjem noviteta mogu zadovoljiti sve generacije, prepoznali su i brojni partneri, a ova jedinstvena manifestacija sufinancira se i europskim novcem u okviru projekta ECOTOP 2 financiranog iz Interreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska.