Briga za najmlađe: U Trnovcu treći puta ove godine darivali novorođene bebe Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Briga za najmlađe: U Trnovcu treći puta ove godine darivali novorođene bebe

Varaždinske vijesti | 27.10.2018. u 08:33h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je u travnju podijeljeno prvih deset naknada za novorođene u Općini Trnovec Bartolovečki, a u lipnju još 14, ovog je petka, u prostorijama Općine održana i treća ovogodišnja podjela naknada za novorođene i to za 17 beba.

Iznos naknade za novorođene u Općini Trnovec Bartolovečki je 2.000 kuna za svako prvo i drugo dijete u obitelji te po 500 kuna više za svako treće i sljedeće dijete.

Nakon 20.000 kuna u travnju te 31.500 kuna u lipnju, u trećoj podjeli roditeljima 17 beba je uručeno ukupno 35.500 kuna iz općinskog proračuna. Uz 14 naknada od 2.000 kuna, tri su bile po 2.500 kuna jer su uručene roditeljima kojima je to treće dijete.

Načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec, naglasio je kako se Općina posebice brine za najmlađe mještane kroz njihovo predškolsko obrazovanje.

– Uz ovu pomoć što se tiče novorođenih, izuzetno puno ulažemo u predškolski odgoj i na godišnjoj bazi to iznosi oko 2,7 milijuna kuna koje dajemo za to da djeca budu smještena u dječjem vrtiću. Financijski nam je to svake godine sve veći izdatak, ali iznimno sam sretan i jako je dobro da sve više djece ide u dječje vrtiće – kazao je Šamec prilikom podjele naknada.

Inače, kada se zbroje sve mjere koje Općina financira, od potpora novorođenima, preko sufinanciranja cijene vrtića, raznih osnovnoškolskih programa pa sve do stipendiranja studenata, dolazi se do brojke od 3 milijuna kuna koja se godišnje izdvaja iz proračuna Općine.

– Nije nam žao, dapače, jer to su najbolje uložena sredstva – uložena su u djecu i to je ono što me izuzetno veseli. Možemo mi asfaltirati ceste i raditi rasvjetu, ali ako nećemo imati djece, kome će to služiti? – zaključio je načelnik.

Mjere općinske uprave idu u smjeru povećanja broja novorođenih. U 2017. i 2016. godini u Općini Trnovec Bartolovečki rođeno je po 56 beba, a godinu ranije, 2015., njih 55. Općine Trnovec Bartolovečki želi poboljšati natalitetnu sliku, i ovim naknadama, ali i drugim pomoćima mladim mještanima.

Galerija slika