Rodilo se dijete - Božja ljubav! (Iv 1, 1-18)

| 20.12.2016. u 17:08h | Objavljeno u Promišljanje

Božić je za nas kršćane svetkovina rođenja Otkupitelja, Isusa Krista. Bog sâm je došao na svijet u betlehemskoj štali kao dijete, rođen od Djevice Marije. Više ništa nije kao prije, sve ima novi smisao i značenje. Tako nasilje, tama, zlo, grijeh i smrt nemaju takvu moć nad čovjekom. Mi smo otkupljeni po Sinu Božjem koji je postao čovjekom, i po otkupljenju smo primili udjela u božanskoj naravi. Mi se zovemo djecom Božjom i mi to jesmo! Odatle proizlazi zadaća za sve nas - da radost ove poruke Božića pronosimo svim ljudima dobre volje.

Otkupitelj nas šalje siromašnima i onima koji trpe, bolesnima i napuštenima, onima koji su ratom i nasiljem progonjeni ili čak i protjerani. Prorok Izaija ga stoga i naziva - knez mira. Liturgija nas uvodi dublje u tajnu utjelovljenja kao središnji događaj povijesti spasenja. Tako se ističe kako je Krist rođenjem počeo život u vremenu da obnovi sklad svijeta narušen ljudskim grijehom. Crkva nam u vremenu došašća daje poticaje i poziva nas na pripravnost i budnost u očekivanju Spasitelja. Nažalost, s više strana kao da nam je to vrijeme priprave oduzeto, kao da nam ponude i pozivi medija i trgovačkih lanaca, pozivajući nas na potrošnju i zabavu, žele reći da se vrijednost mjeri prema pripremljenim darovima. Koju vrijednost dajemo božićnoj svetkovini? Što Božić znači za nas? Nije li konačni smisao svega u činjenici da je Bog postao čovjekom?

Ništa nam neće koristiti ako u našem srcu ne želimo pripremiti jedno mjesto za dijete Isusa. Nađimo i mi za sebe par trenutaka i promatrajmo ga u jaslicama. Bog nam daruje svu svoju ljubav u kojoj on postaje jedan od nas. Božansko dijete susrećemo uvijek iznova kad se u njegovo ime okrećemo u ljubavi svima koji su u potrebi. Božić je simbol unutarnjeg života. Krist se hoće roditi u svakome od nas. Tek tada, kad u sebi dopustimo to rođenje, Božić dobiva stvarni smisao. Božić postaje blagdan novog života. Kao kršćani pozvani smo pronaći put koji vodi do pravog smisla Božića. Stavimo svu našu zahvalnost i sve naše molitve pred Dijete u jaslama! Bog je postao čovjekom za svakoga od nas. Budući se Bog svojom ljubavlju darovao nama, smijemo i mi jedni drugima darivanjem iskazati ljubav. Neka to ne bude samo na Božić, nego po mogućnosti kroz cijelu godinu.

Pitajmo se zato kako smo iskoristili ovu godinu iza nas? Što se u protekloj godini promijenilo u nama? Ako možemo potvrdno odgovoriti na ta pitanja, tada je Krist stvarno bio rođen za nas na Božić. Dok jedni drugima čestitamo Božić, obnovimo vjeru da je Isus za nas živa Riječ, Gospodin i Spasitelj koji svojim utjelovljenjem poručuje - svi su ljudi miljenici Božji. Nek’ zavlada njegov mir na zemlji!