Ponizi sam sebe, zato Bog njega preuzvisi …

Napisao/la: -

Blagdan Uzvišenja svetog Križa nije samo slavljenje jednog simbola za nas kršćane, nego je on slavljenje beskrajne Božje ljubavi prema čovjeku. Kad god se okupljamo oko stola Gospodnjega i blagujemo tijelo Kristovo mi zahvaljujemo na toj neizmjernoj ljubavi, na tom daru spasenja.

Slavljenje ovog blagdana nastalo je iz pobožnosti vjernika nakon što je carica Jelena 14. rujna 320. godine, u Jeruzalemu pronašla križ na kojemu je prema predaji Isus bio raspet.

Crkva pred nas stavlja Isusov križ - biblijski nam tekstovi svjedoče kako je križ Židovima bio sablazan, a poganima ludost. Nama kršćanima treba biti i ostati znak spasenja koji nas vodi oslobađanju od zabluda ovoga svijeta te nas uvodi u tajnu Kraljevstva nebeskoga. Križ nam ne smije biti ukras ili suvenir.

Trebamo ga ne samo ljubiti i klanjati mu se, nego ga trebamo prihvatiti kao sredstvo spasenja i našeg konačnog uzdignuća Ocu nebeskom. Isus je prihvatio križ iz ljubavi prema Ocu i prema ljudima.

Stoga često velimo onako neodređeno da je Isus umro za sve ljude. No, kad shvatimo da je On umro za tebe, mene, bude se osjećaji poštivanja i zahvalnosti. U knjizi Brojeva čitamo o nevoljama Izraelaca koje su ih zbog nevjere snašle na putu kroz pustinju. Pouka je njima i nama danas da je cilj i zadaća svakog čovjeka gledati Božje lice, izaći iz ropstva i ući u „obećanu zemlju“, tj. biti svaki dan s Bogom u molitvi i svakom našem postupanju te tako ispunjavati Božju volju, a ne sebično i u oholosti tražiti zadovoljstvo, tjelesne užitke i pogodnosti.

Činjenica je da smo po naravi skloni griješiti, stoga trebamo suzbijati zlo, ne dozvoljavati svojim grešnim sklonostima da preuzmu inicijativu u našem životu. Ta borba zapravo je naš križ. Ako svaki dan uzimamo svoj križ i slijedimo Krista odričemo se samoga sebe – svojih egoistič- nih želja i prohtjeva, i prihvaćamo žrtvu.

Apostol Pavao takvim je opisao Spasitelja – odrekao se sâmoga sebe, ponizio se i bio poslušan Ocu do smrti na križu, a za naše spasenje. Kristovim raspećem na križu je pobjeđeno, poniženo zlo, a On – ljubav, je uzvišen i pobjeđuje. I mi trebamo ljubiti takvom bezgraničnom ljubavlju i Boga i jedni druge. Evanđelist Ivan piše nam da je križ poveznica, susretište Boga i čovjeka.

Stoga je samo s križem i na križu moguće postići jedinstvo i sklad u odnosu čovjeka i Boga. Pitajmo se danas jesu li nam u pomisli na križ i muku Kristovu na pameti samo naše sjedinjenje s Njim u patnjama, nepravdama, strahovima, neizvjesnostima za budućnost, ili doživljavamo i prihvaćamo Krista u njegovoj uskrsnoj proslavi? Samo nam je nužno biti povezan s najvećom Ljubavlju, s Kristom, kako bismo bili dionici te nade i radosti.

Kliknimo svi zajedno: „Slavimo te, Križu sveti! Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si svojim svetim križem svijet otkupio!“

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Najnovije u rubrici "Promišljanje"

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.