Ljubi Boga i bližnjega svoga... kao samoga sebe!

Napisao/la: -

Evanđelje nam u pitanju zakonoznanca Isusu svjedoči kako je među ljudima uvijek postajala dvojba komu dati prednost: Bogu ili čovjeku. Kao da se trajno suprotstavljalo jednoga prema drugome.

A opet s druge strane osjećalo se da jedno prožima drugo i da jedno treba drugo. Sâm Isus je istovremeno jedno i drugo: Bog i čovjek. Kad god i tko god udaljuje jedno od drugoga najviše nanosi štetu baš samome čovjeku. Božanska prožetost ljudskog nimalo ne umanjuje čovjekovu slobodu. Bez povezanosti božanskog i ljudskog ne može se uočiti potpuna čovjekova stvarnost, čovjekova istina.

Najistinitije se Boga prepoznaje u čovjeku - njegovoj slici i prilici. Stoga odvajanje Boga i čovjeka udaljavanje je od istine čovjeka i Boga.

Ovu stvarnost Bog je objavio i pokazao u Isusu Kristu. Bog je postao čovjekom! Svjedoci smo danas, a slično je bilo i kroz povijest, kako su posljedice odvajanja Boga od čovjeka razni sukobi, vjerski ratovi.

Narodi se dijele i suprotstavljaju jedni drugima radi različitih stavova ali i vjeroispovijesti. Slavilo se i molilo Bogu, a zatvaralo se oči pred ljudima i njihovim potrebama. Svakodnevno slušamo zastrašujuće vijesti o događajima u Siriji i okolnim zemljama. Svjetski moćnici dogovaraju kakvim oružjem napadati, kojim omjerom vojnih snaga krenuti u borbe.

Sve to čine iz nekih svojih političkih interesa na tim prostorima. Ne čuje se ni na jednoj strani poziv povratka istinskoj i iskonskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku. Bît je kršćanstva – vjerovati u Boga i čovjeka, vjerovati u Isusa Krista kao utjelovljenog Sina Božjeg jer u Isusu se ispovijeda ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku.

Istovrijedno i istovremeno.

Isus nas poučava da je Božanska Riječ u nama, da smo sinovi i kćeri Božje. Spašeni su oni koji su spoznali i prihvatili Boga kao Oca, koji su postali svjesni da su hram Duha Svetoga te trajnije i konkretnije žive u ozračju ljubavi Božje.

Tu se ne radi o osjećajima, nego o odnosu ljubavi, o životnom angažmanu, o djelovanju u tom duhu. Kad bismo svi poslušali Isusove riječi i provodili ih u život tada bi se svi našli zajedno u istom Bogu i u istom čovještvu.

Mir bi zavladao u ljudskim srcima i u cijelom svijetu. Kad bismo se svaki dan, svaki u svojim životnim situacijama zalagali za istinu, pravednost, ljubav, dobrotu, socijalnu pravdu, bolje društvene odnose i slogu već bi sada nastao novi Božji svijet kojeg kao kršćani strpljivo iščekujemo u znaku uskrsnuća. 

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Najnovije u rubrici "Promišljanje"

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.