Jesam li ja čuvar brata svoga/sestre svoje?

Napisao/la: -

Današnja je nedjelja u znaku proročke službe i bratskog, kršćanskog opominjanja. Prorokova je uloga biti savjest svoga naroda, on mora poticati, usmjeravati i opominjati na dobro povjerene mu ljude. Dakako, važno je napomenuti da i prorok moraživjeti onako kako druge uči i poziva na vršenje Božjih zapovijedi. Bratsko (ne)opominjanjei (ne)briga za bližnjeaktualnoje već od prvih stranica Biblije u slučajuKajina i Abela.

No, Isus nas poučava kako smo mi uistinu čuvari svoje braće i sestara u vjeri, da smo odgovorni za njih pred Ocem nebeskim. Na tom tragu kao kršćani moramo biti svjesni da trebamo opominjati grešnike na prikladan način – kao braću. Opomene ne smiju biti farizejsko preziranje grešnika, nego bratski zov na obraćenje. Kao što je Isus grijeh osuđivao, a grešnicima ulijevao volju i želju za promjenom na bolje, tako bismo trebali i mi, njegovi učenici.

Govorećio građanskim dužnostima vjernika, Pavao prelazi na ljubav kao temelj vjerničkog ponašanja prema sugrađanima drukčijih uvjerenja i prema pripadnicima vlastite zajednice vjernika. U Pavlovim objašnjenjima o bezbožnicima koje treba opominjati on govori da oni nisu ateisti, ni agnostici, već su to zapravo članovi vjerske zajednice koji svojim životom ne svjedoče pripadnost Bogu i ne vrše njegove zapovijedi.

U svem našem djelovanju trebamo živjeti prema zapovijedi ljubavi koju je Isus proglasio najvažnijom zapovijedi jer je sadržana u svim ostalima. Takvu ljubav kao ljudsku i vjerničku vrlinu ljudi trebaju naučiti u krugu vlastite obitelji, gdje bračni drugovi, a onda roditelji i djeca, imaju priliku jedni drugima činiti zlo i dobro.

To nije ljubav slatkorječivih fraza, nego ljubav konkretnih djela i akcija. Iz obiteljskog kruga ona se proteže na ljude s kojima živimo, s kojima idemo u školu i s kojima radimo, bez obzira na njihovo vjerskoopredjeljenje. Prvi kršćaniredovito su sesastajali na molitvu i tom zgodom koristili su prilike jedni drugima reći riječi ohrabrenja i poticaja, važne za život pojedinca i zajednice.

Zajednica sabrana na molitvu, slušanje riječi Božje i rješavanje svojih problema jest Crkva, a među njimaje prisutan uskrsli Krist. Gdje god kršćani živjeli, radili, molili, trpjeli i mučili se tu je Isus s njima.

Naše bi obitelji također trebale biti pokazatelji Kristove prisutnosti, a naravno vjernička zajednica još više. Isusova prisutnost garantira nam prisutnost neba u našim životima. Sada to nebo trebamo živjeti u zajedništvu s braćom i sestrama, a u vječnosti ćemo puninu živjeti s Bogom.

Vladimir Cesar

kolumnist

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Najnovije u rubrici "Promišljanje"

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.