Župan M. Posavec Vladi: Nužno povećanje plaća, magnetska rezonanca i prometna strategija

V.V. | 7.7.2017. u 09:39h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što su u tjedan dana održali tri radna sastanka, župani hrvatskog sjevera svoje su konkretne velike infrastrukturne projekte predstavili u Požegi, na drugom sastanku Vlade Republike Hrvatske s lokalnim čelnicima, kojem je predsjedao premijer Andrej Plenković, uz ministre u Vladi RH.

Na važnost povećanja izdvajanja za županije i neophodno jačanje županija, upozorio je župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio kako se krenulo u projekt osnaživanja i jačanja sjevera zemlje, jer samo jake regije stvaraju jaku državu u cjelini.

Pomoć države

- Ovih nekoliko županija hrvatskog sjevera i središnje Hrvatske lideri smo u mnogočemu, a u onome što nismo, biti ćemo - jasan je bio Posavec koji je u Slavoniji iskoristio priliku da istakne sve one segmente u kojima očekuje pomoć države.

Održao je i niz pojedinačnih sastanaka, prvi s ministrom prometa Olegom Butkovićem s kojim se osvrnuo na projekte koji su u narednom razdoblju ključni za Međimurje, a to su brza cesta Čakovec – Varaždin i brža željeznička pruga koja povezuje sjever sa Zagrebom.

Kako riješiti problem sve veće potrebe za uređajem za magnetsku rezonanciju dogovarao je s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, koji je ujedno najavio skoro potpisivanje ugovora vrijednog 50 milijuna kuna, kako bi se moglo krenuti s rekonstrukcijom Županijske bolnice Čakovec.

Tema o kojoj je Posavec već nekoliko puta komunicirao s Vladom svakako je problem prosjeka plaće, što je problem cijelog sjevera, a naročito Varaždinske županije koja posljednjih godina bilježi najniži prosjek plaće u RH.

O oslobađanju doprinosa za poslodavce u tekstilnoj i obućarskoj industriji, kako bi se otvorio prostor za povećanje plaća radnicima, razgovarao je s ministrom financija Zdravkom Marićem te dogovorio kako će se pokušati iznaći model za to.

Ministar je ujedno prezentirao jednu od dvije teme koje su kao najaktualnije predstavljene na sastanku, financiranje područne samouprave, dok je o Strategiji regionalnog razvoja RH koju je Vlada usvojila prije nekoliko dana i koja je upućena na raspravu u Hrvatski sabor govorila ministrica Gabrijela Žalac.

Kapitalni projekti

Taj je dokument podloga za sve razvojne strategije na razini županija, a kao jednu od ključnih točaka svog razvoja Međimurje vidi u obrazovanju, stoga je Posavec zatražio podršku resornog ministarstva u kapitalnim projektima, kako je Međimurska županija kandidirala Osnovnu školu Pribislavec i Centar za odgoj i obrazovanje za financiranje iz državnog proračuna.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić pritom je pohvalila da smo jedni od najboljih u aplikaciji projekta kojim će se dograditi Tehnološko inovacijski centar te inkubirati nove tvrtke i otvoriti radna mjesta, za što je EU odobrila dodatnih 12 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ujedno je pritom najavila svoj skori posjet Međimurju na svečano potpisivanje ovog vrijednog ugovora.

Bilo je riječi i o novim te aktualnim projektima gdje je Međimurska županija prije nekoliko dana prijavila projekt metalske jezgre vrijedan 36 milijuna kuna, čije je predviđeno trajanje provedbe 21 mjesec, nakon kojeg će u potpuno obnovljenom i adaptiranom prostoru bivše jahaone početi djelovati istraživačka ustanova Metalska jezgra putem svoja dva laboratorija.

Nastavak JPP projekata

Varaždinski župan Radimir Čačić i Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs upozorili su da Hrvatska do 2023. godine neće realizirati ni jedan ozbiljan projekt u osnovnom i srednjem školstvu, izuzev specijalnih škola, ukoliko Vlada ne donese odluke kojima bi omogućila da se nastavi realizacija već pripremljenih JPP projekata, dok je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar istaknuo potrebu regionalnog pristupa kao važnog mehanizma u provođenju strateških projekata županija.

- Cilj ovih sastanaka, cilj ove Vlade je da u jednoj jednostavnoj partnerskoj suradnji sa županijama, jedinicama lokalne i područne samouprave popuni jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine vlasti i hrvatskih županija“, rekao je premijer Plenković obraćajući se svima, te dodao kako je važno zajednički raspraviti sve temeljne strateške razvojne teme i pokušati postići što širi politički konsenzus neovisno o pripadnosti strankama, kako bi se unaprijedio razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućilo rješavanje svih ključnih pitanja. „A to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj Hrvatske - zaključio je.

Označeno u