Zlatan Mošmondor (HNS) uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Alenu Runcu (HDZ)

V.V. | 19.4.2018. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Kluba vijećnika HNS-a Zlatan Mošmondor uputio je otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Varaždinske županije Alenu Runcu (HDZ), o čemu je obavijestio i medije, ali i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

Naime, Mošmondor podsjeća kako su vijećnici HNS-a su jučer napustili sjednicu Skupštine Varaždinske županije, zbog, kako ističe, konstantnih, neutemeljenih vrijeđanja i omalovažavanja od strane Župana Čačića.

Mošmondor smatra kako je Alen Runac (HDZ) kao predsjednik Skupštine trebao nešto poduzeti, odnosno, da ga je trebao upozoriti na konstantno kršenje poslovnika.

- S obzirom da niste to učinili nismo imali drugog izbora nego Vam se obratiti na ovaj način - napisao je Mošmondor čije otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

Srdačan pozdrav,

predsjedniče Skupštine Varaždinske županije. Vijećnici HNS-a su jučer napustili sjednicu Skupštine zbog konstantnih, neutemeljenih vrijeđanja i omalovažavanja nas kao vijećnika, potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, a samim time i Vladu RH kojoj je na čelu Vaš predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, čiji su ministri članovi.

Već je poznato takvo ponašanje župana Čačića, koje ne samo da krši poslovnik o radu Skupštine, već on, svaki put kad ga se suoči s istinom, krši i sva pravila bontona i reagira vrijeđanjem, blaćenjem i izricanjem laži u nedostatku argumenata. Možda Vi, g. Runac, smatrate da u Skupštini Varaždinske županije nije potrebna oporba, te odobravate i tolerirate diktatorsko ponašanje župana Čačića, ali smatramo da građani Varaždinske županije nisu ni na koji način zaslužili takvu vrstu komunikacije.

Vijećnici HNS-a su legitimno izabrani vijećnici na provedenim lokalnim izborima. Imamo zakonsko i ustavno pravo izražavati svoje mišljenje i braniti svoje stavove bez obzira sviđali se oni nekome ili ne. Uz to, naše su rasprave argumentirane i nemamo namjeru spuštati se na razinu kočijaških dovikivanja. Vjerujemo da ni Vi ne odobravate takav način konverzacije, kako nastupa župan, jer nikako nije primjeren instituciji kojoj predsjedate.

Apeliramo da ubuduće uvedete reda na sjednicama Skupštine, dozvolite svim vijećnicima da iskoriste svoje pravo i postavljaju pitanja i raspravljaju, te da spriječite vrijeđanja i galamu.

Županijska organizacija Varaždinske županije smatra da takvo ponašanje nije primjereno i vodi u kaos, te smo iz tog razloga u znak protesta jučer napustili sjednicu u nadi da će župan Čačić prestati s galamom i posvetiti se konkretnim stvarima. Vjerujemo da ćete odgovorno i savjesno obavljati svoju časnu dužnost predsjednika Skupštine Varaždinske županije i ovakve divljačke istupe u budućnosti sprječavati i sankcionirati sukladno poslovniku o radu Skupštine i pravilima pristojnog ponašanja.

Zlatan Mošmondor
Predsjednik Kluba vijećnika HNS-a

Označeno u