Ženska inicijativa HNS-a: Svi moramo poslati jasne poruke da smo protiv nasilja Foto: Ženska inicijativa HNS-a Varaždinske županije

Ženska inicijativa HNS-a: Svi moramo poslati jasne poruke da smo protiv nasilja

Varaždinske vijesti | 23.9.2018. u 19:02h | Objavljeno u Aktualno

Ženska inicijativa HNS-a Varaždinske županije jučer je u Varaždinu obilježila Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Time se pridružila kampanji ŽI HNS-a koja se provodi u čitavoj Hrvatskoj, s namjerom osvješćivanja javnosti i s ciljem da se upućuje i djeluje na svim razinama - od institucionalnih pa do samih građana, o potrebi mijenjanja tradicionalnih obrazaca ponašanja i sprečavanja svih oblika nasilja.

- Na žalost i danas svjedočimo nasilju prema ženama, kako onom fizičkom tako i psihičkom. Tijekom 2016. i 2017. god. ubijeno je 38 žena, a veliki broj ih svakodnevno trpi neki oblik zlostavljanja. To nam govori da kao društvo moramo raditi na što boljoj edukaciji i prevenciji u borbi protiv nasilja nad ženama i u obiteljima – istaknula je predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije Anita Rep.

Obilježavanju je nazočila i predsjednica Ženske inicijative HNS-a Karolina Juzbašić koja je tom prilikom istaknula kako se HNS "na pristojan način izborio za usvajanje Istanbulske konvencije"

- Koja u sebi ima ugrađene mehanizme kako djelovati u slučajevima zlostavljanja i nasilja. Država mora osigurati institucionalnu zaštitu žrtava, one ne smiju biti prepuštene same sebi, žrtve ne smiju i dalje biti žrtve nakon završetka postupaka. Cijelo društvo se mora senzibilizirati i moramo poslati jasne poruke da smo protiv nasilja. Ono se ne događa negdje drugdje, ne trebamo zatvarati oči, nasilje treba prijaviti, a počinitelja sankcionirati - istaknula je Karolina Juzbašić.