MOST: Ukinut ćemo pravo zastupnika na naknadu plaće nakon izlaska iz Sabora Foto: Facebook

MOST: Ukinut ćemo pravo zastupnika na naknadu plaće nakon izlaska iz Sabora

I.D./Varaždinske vijesti | 18.1.2016. u 12:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

MOST nezavisnih lista na svom je Facebook profilu najavio da će jedan od prvih poteza u idućih nekoliko dana biti temeljita analiza povlastica zastupnika uključujući i analizu primanja, na temelju koje najavljuju i prijedlog izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

- Prema postojećem zakonskom rješenju zastupnici Hrvatskog sabora ostvaruju pravo na naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. Zastupnik nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjavanja uvjeta za zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima ima, za vrijeme od šest mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik, odnosno zastupnik kao dužnosnik u Hrvatskom saboru na istoj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na 50% te naknade. Zastupnik kojem nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti do ostvarivanja prava na zastupničku mirovinu ili starosnu mirovinu prema općim propisima nedostaje manje od godinu dana, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje zastupnik na istoj zastupničkoj dužnosti do ostvarivanja prava na mirovinu, ali ne dulje od godinu dana - pojašnjavaju iz MOST-a te dodaju da će predložiti izmjenu Zakona kojom bi se ova povlastice ukinula.

Napominju da bi se tako vratilo povjerenje građana u izabrane zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini, kao i da će se ukidanjem ove povlastice ostvariti uštede u državnom proračunu.