Varaždinski Slovenci na regionalnom susretu u Središču ob Dravi

| 10.3.2016. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno

Slovenija i Hrvatska moraju razvijati i stalno nadograđivati regionalnu suradnju, ne samo zbog činjenice da temeljne životne potrebe i osnovni komunalni standard ne mare za državne granice nego i zato što povezivanje područja koja pripadaju pojedinoj regiji otvara najsigurniji i najbrži dotok sredstava iz fondova EU. Europska unija brže će i lakše poduprijeti projekt ukoliko on iskazuje interese više zemalja članica, a ne tek nacionalni interes jedne od njih.

Tako bi se moglo sažeti izlaganje slovenskog ministra za Slovence u inozemstvu i po svijetu Gorazda Žmavca s kojim su se 9. ožujka u Središču ob Dravi susreli načelnik te općine Jurij Borko i međimurski župan Matija Posavec te predstavnici slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, gradu Varaždinu i općini Cestica Barbara Antolić Vupora, Igor Šerdoner i Ana Mumlek. Susretu je nazočio i Rudi Merljak, predstavnik slovenskog Ureda za Slovence u inozemstvu i po svijetu, a s neposrednim iskustvima u prekograničnoj suradnji nazočne su upoznali načelnici općina Nedelišće i Štrigova, Darko Dania i Stanislav Rebernik.

Općina Nedelišće s općinom Središče ob Dravi uspješno provodi po mnogo čemu jedinstveni projekt „Pijemo istu vodu“, a općina Štrigova privodi kraju pregovore o zajedničkom korištenju pročistača otpadnih voda s općinom Raskrižje. Sudionici sastanka poduprli su zajedničke infrastrukturne projekte naglašavajući kako je i jednoj i drugoj zemlji cilj zadržati mlade na ruralnim područjima, a bez komunalnih preduvjeta to nije moguće.

Slovenski ministar i predstavnik Ureda za Slovence u inozemstvu i po svijetu posebno su istaknuli važnost učenja jezika susjeda u pograničnom području, a kao jedinstveni primjer po uspješnosti naglasili su projekt učenja slovenskog jezika u pograničnim osnovnim školama Varaždinske županije te u Drugoj gimnaziji Varaždin. O dosadašnjim iskustvima i daljnjim nastojanjima govorila je Barbara Antolić Vupora, upoznavši sudionike sastanka s još jednim projektom varaždinskih Slovenaca, posvećenim Barbari Celjskoj, u narodu poznatoj Crnoj kraljici. U nastavku druženja u Središču ob Dravi predstavljena je knjiga Slovenci u Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Nakon susreta u Središču ob Dravi predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora sudjelovala je na završnom sastanku slovenske Vlade koji se održao u Gimnaziji u Ptuju. Tamo je još jednom predstavila djelovanje i nove projekte slovenske nacionalne manjine u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.