Varaždinski Reformisti obilježili Svjetski dan ruralnih žena Foto: NS - Reformisti

Varaždinski Reformisti obilježili Svjetski dan ruralnih žena

Varaždinske vijesti | 18.10.2017. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U prostorijama varaždinskog 1. mjesnog odbora u ponedjeljak je, u organizaciji Interesnog odbora žena Gradske organizacije Reformista Varaždin, obilježen Svjetski dan ruralnih žena.

Svjetski dan žena ruralnog područja obilježava se 15. listopada na prijedlog Svjetske fondacije žena pri Ujedinjenim narodima, na konferenciji o ženama u Pekingu 1995. godine. U Hrvatskoj se obilježava na osnovu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova od 2001. godine, dok se u Varaždinskoj županiji Svjetski dan žena ruralnog područja obilježava od 2006.

- Obilježavanjem Dana ruralnih žena željelo se predstaviti sve ono što žene ruralnog područja čine za poboljšanje života u ruralnoj zajednici. Također, to je i prilika da se ukaže na društveni položaj ruralnih žena i ruralnog područja. Standard života ljudi u ruralnim sredinama još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou te je potrebno stalno ukazivati na to. Potrebna je bolja infrastruktura: mreža cesta u kojima 33% ruralnog područja još uvijek ima neuređene i neasfaltirane ceste, potrebna je opskrba vodom iz javnog vodovoda, struja, telefon. Neka područja nemaju u blizini ambulantu ni dječji vrtić. Žene imaju vlasništvo nad zemljom svega 14%, te nedovoljno sudjeluju u odlučivanju. Također, važno je istaknuti i posebnost ruralnog područja koja je sadržana u očuvanom okolišu - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i županijska vijećnica Županijske skupštine.

Na obilježavanju ovog dana uz prigodan glazbeni program, poznata vidovečka poljoprivrednica i čuvarica sjemena Varaždinskog želja Marija Cafuk predstavila je svoj put. Opisala je svoje odrastanje te radni dan žena s ruralnog područja. Projekt "Nagrađivanje kreativnih žena ruralnog područja" prošle je godine proslavio desetu obljetnicu, a jedna od nagrađenih bila je i Marija Cafuk.

Na obilježavanju u 1. mjesnom odboru prisustvovala je i Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti i posebna savjetnica župana, Nenad Koščak, županijski vijećnik, Darko Detelj, gradski vijećnik Grada Varaždina, te Valerija Paljak, predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije.

Reformisti-_Varazdin-Svjetski_dan_ruralnih_zena_2.jpg