"To puno govori o Europskoj uniji i njezinom licemjerju"

vv | 16.7.2019. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u ponedjeljak je održala svoj prvi govor na otvaranju plenarne sjednice devetog saziva Europskog parlamenta.

U govoru se osvrnula na uhidbene naloge, koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju objavio u prosincu 2015. godine za Petra Jojića i Vjericu Radetu, odvjetnike Vojislava Šešelja, koji su optuženi za nepoštivanje Suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmititi svjedoke.

- Uhidbeni nalozi tajno su predani, ali srbijanske vlasti nisu po njima postupile pa ih je Sud javno objavio. Službeni Beograd i dalje ih odbija po njima postupiti, uz obrazloženje da im to priječi Zakon o suradnji s Haškim tribunalom, koji predviđa obvezu izručenja optuženika za ratne zločine, ali ne i osoba optuženih za nepoštovanje suda - ukazala je Tomašić, dodavši da je sličnu argumentaciju prethodno upotrijebila i Francuska u slučaju Florence Hartmann.

U nastavku je napomenula da bi o žalbi Srbije protiv naloga za uhićenje trebalo odlučivati posebno žalbeno vijeće.

- Postavlja se pitanje zašto Srbija uopće ima pravo podnijeti tužbu protiv tog naloga. Je li tajnost tog žalbenog postupka znak da se Srbiji ponovno gleda kroz prste - upitala je Tomašić.

Na kraju govora konstatirala je kako je sramotno da država, koja otvoreno odbija punu suradnju s Haškim sudom i štiti ratne zločince u predmetu „Ovčara“, nastavlja pregovore o poglavlju 23.

- To puno govori o Europskoj uniji i njezinom licemjerju - zaključila je.

Označeno u