Stričak u Bleiburgu: Iz prošlosti treba učiti da nam se ne dogode zločinački režimi

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, Anđelko Stričak, bio je član izaslanstva Hrvatskog sabora koje je na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem u četvrtak odalo počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta. Tom prilikom predsjednik Hrvatskog sabora izjavio je kako je na Bleiburg došao iskazati poštovanje žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez sudske presude, ljudima koji su ubijeni iz osvete. Dodao je kako se mora osuditi zločin te da se „ovdje radi o zločinu komunističkog režima“.

– Režima koji je pokazao da ne drži do ljudskih prava i međunarodnih konvencija, a to je otvorilo put totalitarnom načinu vladanja. Hrvati su imali tešku povijest. I povijest Drugog svjetskog rata i poraća, te 45 godina totalitarizma. Moramo biti svjesni što se kroz povijest događalo. Sloboda i demokracija ne dolaze sami od sebe, za to se treba boriti – rekao je Jandroković.

Osim odavanja počasti žrtvama Bleiburške tragedije i križnog puta na Bleiburškom polju, vijenci su položeni i zapaljene svijeće na komemorativnom mjestu Tezno kod Maribora te na Macelju, koje je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske.

Ukupno su na području Macelja istražene 23 jame i pronađeni zemni ostatci 1.163 osoba. Oko 130 jama ostalo je neistraženo, a smatra se da je na Macelju stradalo od 12 do 13 tisuća žrtava. U Macelju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine.

Stričak je nakon odavanja počasti žrtvama naglasio da upravo iz prošlosti treba učiti i poduzeti sve da nam se ne dogode zločinački režimi koji su sijali strah i mržnju, a iza sebe ostavljali unesrećene i pogubljene.

– Mnogo je nedužnih stradalo u i nakon završetka Drugog svjetskog rata, što i dan-danas izaziva rasprave, polemike, ali i nažalost podjele u društvu. Naše odavanje počasti žrtvama je i prilika da svjedočimo istinu o događajima nakon rata, a nju možemo znati samo kada se istraže sva grobišta. Svaka žrtva ima pravo na grob, a mi imamo na tisuće neobilježenih grobova, na preko 900 lokaliteta. Iz prošlosti trebamo učiti te poduzeti sve da nam se ne ponove režimi koji su sijali strah, a iza sebe ostavljali unesrećene i pogubljene. Stoga jedino istražena grobišta, istraženi zločini i njihova osuda mogu dokinuti podjele i polemike u kojima se često izvrću činjenice – kazao je Stričak.

Uz Jandrokovića i Stričaka u izaslanstvu su bili i Željko Reiner, potpredsjednik Hrvatskoga sabora, Marija Jelkovac, predsjednica Odbora za zakonodavstvo u Hrvatskom saboru, Irena Petrijevčanin Vuksanović, potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u Hrvatskome sabora, te Ante Babić, zastupnik u Hrvatskom saboru. Zatim Daniel Glunčić, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora, Jasna Vaniček-Fila, osobna savjetnica predsjednika Hrvatskoga sabora, Gordan Struić, savjetnik predsjednika Hrvatskoga sabora te Damir Boljat, predstojnik Ureda za protokol Hrvatskoga sabora.