Stričak na međuparlamentarnoj konferenciji u Bukureštu o sigurnosti i obrani

VV | 9.3.2019. u 13:37h | Objavljeno u Aktualno

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora, u kojem su predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i potpredsjednik Odbora za obranu Anđelko Stričak, sudjelovalo je na međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP) te Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP) EU-a koja je u okviru rumunjskog predsjedanja EU-om 7. i 8. ožujka 2019. održana u Bukureštu.

Konferencija je okupila zastupnike nacionalnih parlamenata država članica EUi Europskog parlamenta, kao i zastupnike parlamenata država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja. Posvećena je prioritetima Europske unije na području ZVSP i ZSOP politika, Istočnom partnerstvu, stanju u crnomorskoj regiji, sigurnosti i obrani u sklopu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), Koordiniranog godišnjeg pregleda obrane (CARD) i Europskog obrambenog fonda (EDF), kao i europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

U sklopu konferencije organizirane su radionice vezane uz budućnost ZVSP i ZSOP-a u okolnostima Brexita, vojnu pokretljivost Europske unije i razvoj sinergije između NATO-a i Europske unije, Strategiju Unije za dunavsku regiju, kibernetsku sigurnost i hibridno ratovanje. U kontekstu jačanja europske obrambene sposobnosti Miro Kovač istaknuo je da je za provedbu uspostavljenih mehanizama ključno postizanje konsenzusa na najvišoj razini među svim državama članicama Unije.

Međuparlamentarna konferencija uspostavljena je zbog jačanja uloge nacionalnih parlamenata zemalja članica EU i Europskoga parlamenta na području vanjske, sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Održava se svakih šest mjeseci u državi koja predsjeda Vijećem EU te raspravlja o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosno-obrambenim pitanjima.