Škvarić: Problem je stvorio župan Čačić, a rješavao ga je župan Štromar

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.7.2018. u 13:08h | Objavljeno u Aktualno

- Istina o JPP-u je ta da je župan Čačić stvorio problem, a rješavao ga je župan Štromar - zaključio je danas na konferenciji za medije Marijan Škvarić, potpredsjednik ŽO HNS-a Varaždinske županije te gradonačelnik Grada Lepoglave, a povodom spora koji se odnosi na obavezu države prema Varaždinskoj županiji po Javno privatnom partnerstvu za izgradnju škola. 

- Sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji 2006. godine dogovorio je Čačić koji je tada bio župan sa Sanaderom, ali taj dogovor nije ostvaren. Nisu stvoreni nikakvi zakonski okviri, a država nije preuzela obvezu sufinanciranja - istaknuo je Škvarić, naglašavajući kako je to prava istina o Javnom privatnom partnerstvu.

Škvarić je naveo da je isto nametnuto gradovima i općinama sufinanciranje od 20 posto za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru sa privatnim partnerom pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda. Pa se radi o financiranju od 31,5 milijuna kuna godišnje, a na općine i gradove je prebačeno oko osam milijuna kuna.

- Kao prvi potpredsjednik vlade Čačić nije učinio ništa kako bi država preuzela svoju obavezu te time pomogla u vraćanju nagomilanih dugova županije, kao i pomogla u realizaciji novih projekata - ustvrdio je Škvarić.

Nadalje prema riječima Škvarića, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali su 2013. godine, kada Čačić nije više bio u Vladi jer je čekao odsluženje kazne zatvora, Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

- Međutim, ministar Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova niti su za to stvoreni zakonski okviri. Obveza države dakle nije nigdje bila zakonski regulirana, te je dolaskom ministra Šustara jednostavno prekinuto sufinanciranje potpisano u Sporazumu, a ministar je tvrdio kako Sporazum nema zakonsku težinu niti država ima obvezu - naglasio je Škvarić.

Naime, slučaj sufinanciranja troškova po modelu JPP-a za školske građevine bio je predmet spora između države, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice.

- Inicijativu da se stvori trajno rješenje, kako bi se Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, te Gradu Koprivnici, vratila zaostala sredstva, te kako se više nikad ne bi dogodilo da se obveze ne podmiruju od strane države, pokrenuo je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar osobno i zadao si zadatak da će naći trajno rješenje - naglasio je Škvarić i osvrnuo se na izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi čime će se osigurat trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova.

Ukazao je, također, da te izmjene Zakona nije podržao zastupnik Reformista, Dumbović Darinko.

- U novom izmijenjenom zakonu su uključene obveze sufinanciranja objekata izgrađenih po modelu JPP-a. Navedeni Zakon je izglasan u Hrvatskom saboru, u petak, 13. srpnja i nakon izglasavanja u Saboru Ministarstvo znanosti i obrazovanja će predati zahtjev Vladi za preuzimanje dugoročnih obaveza na teret državnog proračuna, a Vlada RH će donijeti odluku - objasnio je Škvarić, dodajući da će Ministarstvo predložiti Ugovor Varaždinskoj županiji, Koprivničko-križevačko županiji te Gradu Koprivnici.

- Ono što nije osigurao ministar Jovanović koji je potpisao Sporazum, sada će osigurati ova Vlada i to u resoru Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Divjak. Ministrica Divjak osigurala je sredstva u svom ministarstvu u prijedlogu proračunu za 2018. godinu, a ova Vlada je prihvatila, uputila u Sabor i napravila je ono što ni jedna do sad nije – Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad Koprivnica dobivat će sredstava (55 posto od godišnjih obaveza) svake godine do kraja trajanja Ugovora sa privatnim partnerima. Obaveze za 2015. i 2016. riješene su jučerašnjom presudom na sudu u Koprivnici. Što se Varaždinske županije tiče, radi se o povratu od 30 milijuna kuna te će u narednih nekoliko godina Varaždinska županija dobiti više od 200 milijuna kuna - rekao je Škvarić i zaključio da je župan Čačić stvorio problem, a rješavao ga je župan Štromar.