Skupština Međimurske županije nije konstituirana, prijete li novi izbori? Foto: Međimurska županija

Skupština Međimurske županije nije konstituirana, prijete li novi izbori?

Varaždinske vijesti | 29.6.2017. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Danas je prisegu položilo 42 novih vijećnika skupštine Međimurske županije, koja u konačnici u Velikoj vijećnici nije konstituirana, jer nije prihvaćen prijedlog da novi predsjednik Skupštine bude Dragutin Glavina.

Bivši saborski zastupnik, vijećnik u Županijskoj skupštini te gradonačelnik Preloga, dobio je 20 glasova, što ne predstavlja većinu u skupštini. Ostale liste nisu predložile svoje članove. Skupštinom do izbora predsjednika tako predsjeda prvi izabrani član s kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova (HNS-HSLS-Reformisti). Kako prvo-, drugo- i trećeizabranom članu mandat miruje po sili zakona, jer se radi o županu Matiji Posavcu, te zamjenicima Sandri Herman i Josipu Grivcu, dok je 4. na listi dao svoj mandat u mirovanje, skupštinom predsjeda petoizabrana na listi, Višnja Ivačić.

Skupštinu je otvorio predstojnik Ureda državne uprave Branimir Posavec, te ujedno dao na glasanje izbor za novo Mandatno povjerenstvo kojeg čine predsjednik Dražen Vidović, te Ivica Baksa i Marina Orehovec kao članovi. Izabran je i Odbor za izbor i imenovanja, kojim odsad predsjeda Bernarda Topolko, članovi Tamara Hrelja, Alojzije Nestić, Slađan Mihoci, Ivica Baksa i Borka Bunjac, a dodatnu dopunu i prijedlog člana dat će HDZ. Novi saziv Županijske skupštine čine sljedeći vijećnici: Dijana Novak, Ivica Baksa, Petra Podravec, Tamara Hrelja, Višnja Ivačić, Zvonimir Taradi, Josip Puklavec, Franjo Makovec, Zdravko Mlinarić, Ervin Vičević, Alojz Nestić, Vladimir Peršić, Dragutin Glavina, Nenad Hranilović, Bernarda Topolko, Dražen Vidović, Marijan Varga, Mladen Novak, Petar Novak, Željko Pavlic, Valentin Kočila, Boška Ban Vlahek, Slađan Mihoci, Đurđica Slamek, Marina Orehovec, Željko Kofjač, Nadica Lovrec, Siniša Šalamon, Mihaela Martinčić, Miljenko Horvat, Matjaš Oršuš, Darko Horvat, Goran Kozjak, Ivan Božić, Matija Žugec, Ljubomir Kolarek, Dražen Srpak, Ivančica Somođi, Franjo Cimerman, Borka Bunjac, Snježana Sabolek i Nino Vrhar.

Posavec: "Zašto kandidat liste koju su Međimurci odabrali nije prošao, neka je na savjesti drugih"

- Ovakav rasplet događaja nije se trebao dogoditi, jer će se na ovaj način stopirati radna sjednica koja je trebala biti za dva tjedna, a na kojoj je trebala biti usvojena odluka o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, s obzirom da moramo provesti postupak javnog natječaja, a nova školska godina nam se već bliži. Valja usvojiti i rebalans proračuna, skupština treba donijeti i odluke oko europskih projekata i povlačenju novca, a sada će se to prolongirati zbog neizglasavanja - rekao je nakon sjednice župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Ja sam izašao na izbore, ali kao i danas na sjednicu odgovorno i jasno, nisam pregovarao ni pokušavao kupovati glasove, jer je politička pristojnost da se legitimitet izbora zna i provede. Pobjednička lista s najvećim brojem mandata je ona lista koju sam predvodio za izvršnu vlast, dobio sam 60 posto glasova i to su jasni izborni rezultati, a današnje izglasavanje predsjednika bilo bi poštivanje volje građana, kao elementarna politička pristojnost. Jedini smo, kao najjača lista predložili kandidata za predsjednika Skupštine, nitko drugi to nije učinio, a zašto nije prošao, neka bude na savjesti nekih drugih - jasan je bio Posavec te naglasio kako će izvršna vlast svoj posao raditi i dalje odgovorno i u okvirima svih ovlasti te koliko je to moguće da se ništa u poslovanju Županije ne poremeti niti promijeni do konstituiranja novog saziva Skupštine.

Stranke oko HDZ-a i SDP-a nisu digle ruku za novog predsjednika, ali ni predložile kandidata

- Ovo nije neizvjestan ishod, mi smo ostali ovaj put suzdržani zato jer nas je interesirao rasplet u županijskog skupštini kakav će biti odnos HNS-a i HDZ-a zbog situacije koja je na državnoj razini. Sad smo vidjeli i lakše ćemo pregovarati. Nismo išli sa svojim kandidatom jer smo mislili da moramo dati priliku vladajućoj koaliciji, oni su osvojili većinu, da imaju svoga predsjednika, ako osiguraju većinu da to i ostvare - rekao je nakon sjednice Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, dok je predsjednik HDZ-a Međimurja Darko Horvat dodao kako nikakvih službenih kontakata između većinske liste koju je predvodio HNS s HDZ-om nije bilo, te da su na Skupštinu stigli uvjerenja da su dogovor postigli HNS i SDP.

- Danas smo svjedočili tome da dogovora jednostavno nema, nadam se da ćemo slijedom tih svih događaja koji su nas pratili u ovih zadnjih sat vremena, evidentno biti prihvatljivi partneri za razgovore - dodao je. Obojica su bili jasni da su za nove izbore u skupštini – spremni ako do njih dođe.

Naime, nova konstituirajuća sjednica mora se održati u roku od 30 dana, a ako ni tada ne uspije konstituiranje, postoji i treći rok u novih 30 dana. Ako se i dotad ne oformi nova skupština, održat će se novi izbori za Županijsku skupštinu.