Sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" u V. Toplicama

Varaždinske vijesti | 22.11.2018. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Varaždinskim Toplicama u srijedu je održana sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" nacionalne razine kojoj je predsjedala Nada Murganić, predsjednica Zajednice, ujedno i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sjednici su prisustvovale stranačke dužnosnice iz cijele Republike Hrvatske, a domaćin im je bila Nadica Dreven Budinski, predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Varaždinske županije.

Sjednici se odazvao i saborski zastupnik, ujedno i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije ,Anđelko Stričak koji ih je pozdravio i naglasio važnost žena u politici.

- Kad govorimo o ženama, često govorimo o njihovoj zastupljenosti tj. kvotama. Ja se toplo nadam da će jednog dana biti najnormalnije da pola, ako ne i više političkih dužnosti obnašaju žene, jer one to zaslužuju. Kad govorimo o HDZ-u Varaždinske županije napominjem da je 2012., kada sam izabran za predsjednika Županijske organizacije, samo jedna žena bila član tog tijeka. Danas ih je sedam, što je pomak, iako po meni još uvijek nedovoljan. Kad govorimo o zastupljenosti žena u Županijskoj skupštini, naglašavam da je od 12 HDZ-ovih vijećnika pet žena, tako da možemo istaknuti da se radi o zastupljenost od 42 posto. Također, ovih dana provodimo izbore naše stranačke mladeži i dosad od održanih 20 općinskih i gradskih izbornih skupština, u osam općina i gradova na čelne, odnosno predsjedničke dužnosti izabrane su žene, odnosno govorimo o zastupljenosti od 40 posto. Naravno da je to za stranku dobro, jer upravo žene svojom marljivošću, pedantnošću, šarmom unose jedan novi polet u naše redove - zaključio je Stričak.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Nada Murganić naglasila je važnost ovakvih sastanaka na terenu, jer upravo na takvim sastancima sudjeluju ministrice, zastupnice, koje kasnije mogu prenijeti koji su problemi u tim sredinama i ponuditi rješenja za iste.

- Ovo je tradicionalno, da uvijek Središnji odbor organiziramo na poziv članica iz Središnjeg odbora i na poziv županijskih odbora u nekom drugom gradu. Ovo je zaista bila prilika, budući da je Varaždin ovih dana u obilježavanju dana sv. Kate, odnosno Katarine Zrinski. Mi s ponosom nosimo ime Katarine Zrinski, tako da smo i Odbor prilagodili ovim aktivnostima - izjavila je predsjednica Zajednice žena te dodala da su na dnevnom redu bili pregled dosadašnjih aktivnosti, planovi za sljedeću godinu, razgovori o aktualnoj političkoj situaciji.

- Prezentirano je sve ono što je Vlada do sada učinila i sve ono što planiramo u sljedećem razdoblju. Svakako nam je važno da su naše članice upoznate s postignućima Vlade i s općenito političkim ozračjem jer su one predstavnice u svojim lokalnim sredinama i zajednicama i imaju sigurno što prenijeti svojim članicama na terenu, ali prenijeti i predstavnicima vladajućih jer vidjeli ste da smo ovdje danas imali državne tajnice i zastupnice i ministricu. One im mogu prenijeti ono što se na terenu pretpostavlja kao problem, odnosno kao poruka i prijedlozi za buduće rješavanje. Na neki način to je kontakt s našim građanima. Smatramo da je uloga žena u političkom životu naše stranke vrlo značajna, one su vrlo aktivne i preuzele su vrlo odgovorne i zahtjevne pozicije koje, više manje, na adekvatan, stručan, predan način i izvršavaju. Mislimo da nakon ovakve ekipe sigurno je zacrtan temelj u kojem se neće moći o bilo kakvim političkim dužnostima i funkcijama razmišljati, a da to nisu žene - poručila je Murganić.

Predsjednica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Varaždinske županije Nadica Dreven Budinski izjavila je da ju raduje što je sjednica Predsjedništva i Središnjeg Odbora HDZ-a "Katarina Zrinski" održana na području Varaždinske županije, točnije u Varaždinskim Toplicama.

- Sretna sam jer se na ovu 20. obljetnicu osnutka Zajednice žena „Katarina Zrinski“ te petu varaždinskih Dana Katarine Zrinski stigao toliki broj stranačkih dužnosnica iz cijele Lijepe naše. Žene imaju mjesto u stranci kao što imaju u obitelji i društvu. Zahvaljujem svima koji nas podržavaju i prate u našem radu. A najveće hvala ide dragim „Katarinama“ diljem cijele županije - zaključila je Dreven Budinski.

Označeno u