Liga za Varaždin Foto: Krešimir Đurić

Sevšek, Patafta, Lekić: Ostvarit ćemo investicije od 700 milijuna kuna

N.L./VV | 28.4.2017. u 17:08h | Objavljeno u Aktualno

Dubravka Lekić i Davor Patafta kandidati su za zamjenike gradonačelnika udruge Liga za Varaždin, koji će biti volonteri, objavili su u petak na tiskovnoj konferenciji. Liga za Varaždin udruga je građana koja na čelu s odvjetnikom i kandidatom za gradonačelnika Varaždina Vladom Sevšekom okuplja uspješne varaždinske poduzetnike, odvjetnike, radnike, sportske djelatnike, liječnike i umjetnike.

Vlado Sevšek priznao je da je proteklih dana bio suočen s velikim izazovom, odabrati osobe koje će biti njegovi zamjenici.

– Vjerujte mi, bio je to jedan od najtežih zadataka. Cijelo sam vrijeme morao imati na umu osobine koje te osobe moraju imati da bi mogle biti zamjenici gradonačelnika. Morao sam odabrati osobe koje imaju sposobnosti, znanja i energije da se nose sa svim izazovima koji će se pojaviti pred njima i preda mnom u ispunjavanju svega što ovom gradu treba. Moji najbliži suradnici bit će poznati gospodarstvenici gospođa Dubravka Lekić i gospodin Davor Patafta. Osim što su uspješni poduzetnici, to su ljudi neiscrpne energije, znanja i iskustva, što je u ovom vremenu nužno Gradu Varaždinu – rekao je Vlado Sevšek.

Besplatno dopunsko

Dodao je da su Dubravka Lekić i Davor Patafta njegov izbor i zbog činjenice da su oni osobe s nemjerljivo više gospodarskog iskustva od bilo koje druge osobe koja je do sada radila u gradu ili se nudi na listama drugih kandidacijskih lista.

Dubravka Lekić priznala je da nikad nije bila u politici, ali da je uvijek bila čovjek od riječi. Smatra da je potrebno svakome omogućiti da radi u Varaždinu ili okolici, a s posebnom se pozornošću osvrnula na umirovljenike, za koje želi omogućiti besplatno dopunsko osiguranje i slične povlastice.

– Uvest ćemo trijažu kao standard u ustanovu hitne medicinske pomoći, čime će građani dobiti cjelovitu i pouzdanu skrb specijalista hitne medicine, pedijatara, kirurga i interniste u svakom trenutku na jednom mjestu – naglasila je i dodala da će izgraditi dodatne kapacitete u umirovljeničkim domovima i osigurati im besplatan gradski prijevoz i besplatno dopunsko osiguranje.

Najavila je i da će smanjiti prirez za 10 posto i time povećati mirovine. Varaždin ima jako puno umirovljenika, ali jako siromašne umirovljenike. Zato smatra da bi umirovljenici s mirovinom od 2.000 kuna trebali imati 200 kuna uskrsnice i 300 kuna božićnice. te 100 kuna uskrsnice i 200 kuna božićnice za sve umirovljenike čija je mirovina do 3.500 kuna.

Dok bi Dubravka Lekić bila više angažirana u društvenim djelatnostima, Davor Patafta bavio bi se gospodarstvom.

Plaća veća za 30 posto

– Realizirat ćemo 700 milijuna kuna investicija u Varaždinu. Smanjit ćemo prirez 10 posto i tako povećati građanima i umirovljenicima primanja za 5 milijuna kuna u mandatu. Gradska imovina uz bolje korištenje i gospodarski razvoj povećat će se za više stotina milijuna kuna. U ovom mandatu odreći ćemo se zamjeničkih plaća i vijećničkih naknada i time uštedjeti dodatnih 5 milijuna kuna – najavio je i dodao da se obvezuje da će u Varaždinu biti izgrađene dvije nove tvornice, a da smatra da ih može biti deset.

Smatra da samo nizom proaktivnih mjera Grad Varaždin može započeti spiralu razvoja.

– Podići ćemo prosječnu plaću za 30 posto, što će biti rezultat novih gospodarskih aktivnosti i investicija. Razočaravajuće je da sada samo 30 posto zaposlenih svojim plaćama puni gradski proračun, a čak 70 posto to nije u stanju zbog niskih plaća. Promjena tog odnosa je u središtu svih naših gospodarskih aktivnosti – rekao je Davor Patafta i pozvao sve osobe s političke scene na javnu raspravu i sučeljavanje te komparaciju gospodarskih programa.

Na kraju tiskovne konferencije Vlado Sevšek pozvao je sve građane u ponedjeljak na druženje i roštiljadu ispred hotela Park za 1. maj.