Sevšek će smanjiti broj gradskih službenika, Patafta najavio smanjenje prireza za 10 posto

Napisao/la: -
Sevšek će smanjiti broj gradskih službenika, Patafta najavio smanjenje prireza za 10 posto Foto: Krešimir Đurić

Liga za Varaždin, koja na izbore u svibnju izlazi s kandidatom za gradonačelnika i listom za Gradsko vijeće, danas je predstavila gospodarski dio svog programa "Varaždin na kvadrat".

Kako je naglašeno na konferenciji za medije u novim prostorima u Preradovićevoj ulici 17a, jedna od najvažnijih dimenzija Lige za Varaždin je stvaranje stvaranje poduzetničkog duha i okupljanje poduzetnika, stoga će i u novom prostoru djelovati poduzetnički klub. Od 33 točke cjelokupnog programa, naglasak je stavljen upravo na gospodarstvo i djelovanje gradske administracije koja je, naglašeno je, u uskoj vezi s uspostavom pozitivne poduzetničke klime.

- Pretpostavka pokretanja posrnulog gospodarstva je preustroj funkcioniranja gradske uprave i gradskih službi - istaknuo je Vlado Sevšek, kandidat Lige za Varaždin za gradonačelnika. Nabrojio je pritom neke od mjera koje namjerava provesti u slučaju da bude izabran na poziciju gradonačelnika.

Među ostalim, najavio je uvođenje informatičkog sustava koji bi građanima i poduzetnicima omogućio uvid u status njihovog zahtjeva te elektroničko predavanje zahtjeva građana ili poduzetnika. isto tako, najavio je i besplatni bežični internet u centru grada i na svim javnim, otvorenim površinama te osnovnim školama.

- Svaki gradski službenik morat će odgovoriti na svaki upit građana ili poduzetnika najkasnije u roku od 48 sati, a uvest ću i snimanje telefonskih razgovora . Naime, praksa iz drugih gradova pokazala je da su usluge gradskih službi puno kvalitetnije kada se razgovori s građanima snimaju - istaknuo je Sevšek.

Najavio je i uvođenje sustava nagrađivanja gradskih službenika prema ostvarenim rezultatima njihova rada, ali i obvezu svakodnevnog izvještavanja o izvršenim dnevnim radnim zadacima.

- S veseljem ću ukinuti sva radna mjesta koja su proteklih godina bila izmišljena, jer radno mjesto, da malo karikiram, "zamjenik savjetnika za savjetnikovog savjetnika" doista nije potrebno, a ima ih. Treba racionalizirati i broj zaposlenih na pojednim radnim mjestima. Prema našim analizama, broj zaposlenika je, bez ikakvog problema, smanjiti za 10 posto, čime će u gradskom proračunu ostvariti ušteda od pet milijuna kuna u jednom mandatu. Pritom će se učinkovitost preostalih zaposlenika povećati za 20 posto - naveo je Sevšek i dodao da će uštedama pridonijeti i to što će njegovi zamjenici, koje će predstaviti idući tjedan, raditi bez naknade, što bi u jednom mandatu donijelo uštedu od tri milijuna kuna.

O samom gospodarskom programu i projektima govorio je Davor Patafta.

- Procjenjujemo da će se u naredne četiri godine, u našem mandatu, u Varaždinu ostvariti investicije u ukupnoj vrijednosti od 700 milijuna kuna. Varaždin je u bivšoj Jugoslaviji bio 4. najrazvijeniji industrijski grad i žalosno je da danas prosječna neto plaća u Varaždinu iznosi 4.000 kuna. Iako nas još uvijek percipiraju kao razvijenu sredinu, primanja naših građana u prosjeku su niža od hrvatskog prosjeka. Investicije gospodarstvenika dovest do povećanja prosječnih primanja kako bi ona bila barem na razini prosjeka RH - rekao je Patafta.

Najavio da će u gradu Varaždinu smanjiti prirez za 10 posto, što će povećati primanja građana, te izgradnju najmanje dvije tvornice u Gospodarskoj zoni Brezje i time otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, što je, naglasio Patafta, ujedno obaveza Grada Varaždina kojem zbog ugovornih obaveza s RH prijeti opasnost od oduzimanja tog vrijednog zamljišta

- Podići ćemo cjelovitu gospodarsku aktivnost koja će razultirati većim prihodima u proračunu na osnovu poreza na dohodak, u iznosu od najmanje 25 milijuna kuna godišnje. Komunalni doprinos ćemo učinti stimulativnijim za investitore i izgradnju, a zbog povećanja gospodarskih aktivnosti doći će do višestrukog povećanja cjelokupnog prihoda u gradskom proračunu - rekao je Patafta.

Osvrnuo se i na gospodarske zone, gdje je najavio izgradnju spojne ceste Poduzetničke zone Jalkovec na JZ obilaznicu te ukidanje parafiskalnih nameta u poslovnoj zoni Trnovec.

Poduzetnicima-početnicima namjerava pomoći osnivanjem posebnog fonda unutar gradskog proračuna, kojim će se sufinancirati njihovi projekti i davati savjetodavna pomoć.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.