SDP upozorava: Varaždinska županija postat će slijepo crijevo države

M.P./Varaždinske vijesti | 14.3.2016. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- SDP nikako ne može podržati prijedlog državnog proračuna jer je izrazito nesocijalan. Proračun je kozmetički, a reforme se svode samo na to kako osiromašiti najsiromašnije. Vlada s ovakvim prijedlozima pogubna je za naš kraj - naglasio je Mario Habek, predsjednik županijskog SDP-a i saborski zastupnik na pressici u ponedjeljak.

Dožupan Alen Kišić, potpredsjednik županijskog SDP-a, nadovezao se pak na ukidanje projekata po JPP-u.

- Trenutni omjer financiranja JPP objekata (55 posto država, 35 posto Županija, a ostatak općine i gradovi) mogao bi se vratiti na prijašnji omjer u kojem je Županija sufinancirala 80 posto JPP objekata, a općine i gradovi preostalih 20 posto. S ministrom Željkom Jovanovićem 2013. godine potpisali smo trenutni omjer financiranja projekata po JPP-u što je Varaždinsku županiju godišnje oslobodilo između 15 i 16 milijuna kuna izvornih prihoda. To se sada ukida. Cijela stavka državnog proračuna inače iznosi 20 milijuna kuna, od čega se 16 milijuna kuna odnosi na financiranje 32 objekta izgrađenih po JPP modelu u Varaždinskoj županiji. Ovo ukidanje ide ciljano na našu županiju i to je pljuska ovoj županiji jer birači ovdje dominantno biraju lijevu opciju - naveo je Kišić.

Zbog eventualne izmjene omjera financiranja JPP-projekata morat će uslijediti i rebalans županijskog proračuna.

- Proračun ćemo morati smanjivati u onom iznosu u kojem će se smanjivati JPP. Posljedica te odluke je zaustavljanje razvojnih projekata poput besplatnih udžbenika što Županiju godišnje stoji dva milijuna kuna - upozorio je Kišić.

Komentirao je i projekte u zdravstvu, a kojih također nema u prijedlogu državnog proračuna.

- U proračunu je samo stavka financiranje dokumentacije za dogradnju bolnice u Novom Marofu, a nema niti riječi o Klenovniku, dogradnji OB Varaždin ili Spinalnom centru u Varaždinskim Toplicama - upozorio je Kišić apeliravši na saborske zastupnike s područja Varaždinske županije da pokušaju utjecati da se barem neki od projekata uvrste u proračun.

- U protivnome ćemo biti slijepo crijevo države i bit će nam jako teško funkcionirati - naglašava Kišić.