SDP: Aktualna vlast nema kapacitet za iznijeti sve što je pred njima i sve probleme

M.P./Varaždinske vijesti | 27.3.2018. u 12:54h | Objavljeno u Aktualno

Uoči sutrašnje sjednice varaždinskog Gradskog vijeća predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković i SDP-ov vijećnik Neven Bosilj prokomentirali su točke dnevnog reda među kojima su, između ostalog, i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2017. te izvješće o radu gradonačelnika za 2017.

Bosilj je najavio kako će SDP-ovi vijećnici biti suzdržani prilikom glasovanja o tim točkama jer, naime, izvršenje proračuna za 2017. pokazuje da je rashodovna strana iskorištena u iznosu od samo 85,94 posto.

- To je najveći dokaz da se nije radilo. Primjerice, komunal, pogledajte kako izgledaju pojedine ulice u gradu, Upravni odjel za komunal ima izvršenje od 41,5 milijuna kuna umjesto 64 milijuna kuna. Dakle, u dijelu rashoda se zapravo vidi koliko se radilo - ukazao je Bosilj.

Također dodaje kako je od predviđenih milijun kuna za 5. OŠ iskorišteno svega 14.000 kuna.

- Novac postoji, višak je prebačen u ovu godinu! Kada gledamo izvršenje, ispada da Grad uopće nije morao uzimati kredit za kupnju bivše robne kuće Varteks. Da nije bilo donacija poput primjerice dva milijuna kuna Vartopu za program energetske učinkovitosti, izvršenje bi bilo još slabije u rashodovnoj strani. Rashodovna strana je zapravo ogledalo koliko se toga radi. Ovo po meni nije dobro - napomenuo je Bosilj.

Što se tiče rebalansa proračuna za ovu godinu, ukazuje kako se predviđa dva milijuna kuna za dokup zemljišta kod vile Oršić, ali i zaduženje od 12,5 milijuna kuna za 6. OŠ.

- Za dogradnju 6. OŠ imamo građevinsku dozvolu, projekt, proveden je natječaj, a sada se ide u novo projektiranje. Imamo toliko plaćenih projekata da to postaje prestrašno - dodao je Bosilj.

Predložio je, ističe, da se u rebalansu osigura 400.000 kuna za uskrsnice umirovljenicima, no njegov je amandman odbijen. Ipak, pronađeno je 400.000 kuna za organizaciju Davis cupa.

- Naravno da nismo protiv sporta, treba ulagati u njega, prvenstveno u onaj, da tako kažem, narodni. No, mislim da smo krenuli naopačke. Radimo za elitu, a zaboravljamo obične ljude. Oni si ne mogu priuštiti odlazak na EURO, ljudi nemaju novaca i teško žive...Proračun se dobro puni, no što aktualna vlast radi s tim novcima? Bave se stvarima poput da jedno te istom čovjeku daju da crta, odnsono projektira...Motičnjak lijepo izgleda, no s druge strane nemamo riješeno pitanje smeća - dodao je pak Marković napomenuvši da aktualna vlast nema kapacitet za iznijeti sve što je pred njima i sve probleme.

Bosilj je tu nabrojao obaveze Grada poput 32 milijuna kuna za Arenu, milijun kuna za palaču Patačić, 3,5 milijuna kuna za Kapucinski trg, a do 2020. ćemo morati vraćati i kredit od 8 milijuna kuna dan NK Varteksu prije osam godina.

- Sada smo se zadužili za bivšu robnu kuću Varteks, predlaže se zaduživanje za 6. OŠ...Tako se zaduživati, a nema puno ideja? Mislim da bi se boljom preraspodjelom sredstava to moglo riješiti - dodao je Bosilj koji je zajedno s Markovićem građanima čestitao Uskrs.

Označeno u