Saborska zastupnica B. Makar i gradonačelnik D. Bilić razmijenili teške riječi zbog - šikare

vv | 13.3.2018. u 14:09h | Objavljeno u Aktualno

Neodržavanja javne površine u okolici Ludbrega postalo je pitanje o kojem se raspravlja čak i u Hrvatskom saboru. Naime, ludbreškom je gradonačelniku Dubravku Biliću predstavku s tim u vezi uputila saborska zastupnica Božica Makar (HNS).

- Nedavno sam prisustvovala sastanku građana grada Ludhrega i okolice, u okviru kojeg su isti iznosili probleme koji se tiču njihovog mjesta življenja. Nekolicina građana iznijela je kao značajan problem, koji su višekratno i bezuspješno pokušali riješiti putem komunalnog redara, neodržavanja javne površine uz pružni prijelaz na potezu od Sigeteca Ludbreškog prema mostu na rijeci Bednji, tj. prema centru grada. Naime, građani ističu da je navedeno područje nepregledna šikara, u kojoj se zadržavaju divlje životinje i štetočine, opasne i za zdravlje ljudi. Budući da  je održavanje javnih površina kao komunalna djelatnost u organizaciji jedinica lokalne samouprave, a sve sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, molim vas da ispitate stanje na terenu i poduzmete mjere iz svoje nadležnosti te me o istom povratno obavijestite - napisala je Božica Makar ispred Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalni demokrati.

Naglašavajući da je ostao iznenađen dopisom koji mu je stigao u ime Kluba zastupnika HNS-a o pritužbama građana u vezi javnih površina, Bilić napominje da je zanimljivo da se o lokalnim problemima moraju razgovarati preko Zagreba, ali to je očito posljedica „egzodusa županijskog HNS-a u ministarstva i javna poduzeća nakon poraza na lokalnim izborima“.

- U predstavci se pozivate na Zakon o komunalnoj djelatnosti, ali u njemu se nigdje ne navodi da bilo koji grad može, mora ili smije održavati građevine od posebnog državnog interesa, poput pruga ili pružnog pojasa. S obzirom da HNS „gura" ovaj jako loš zakon protivan javnom interesu, očekivao sam da ste ga detaljnije proučili - ukazuje Bilić.

b8dd8b40b083c64693c291485f5bf941 L

Napominje da bi Grad Ludbreg vrlo rado pokosio kanale, nasipe ili pružni pojas na svom području ili popravio branike u Frankopanskoj ulici, koji se ne spuštaju dok vlak prolazi, odnosno uredio opasna mjesta poput pružnih prijelaza između Slokovca i Globočeca, Sv. Petra i Bol lana, Sv. Petra i Čukovca ili između Poljanca i Hrastovskog te uredio stajalište vlaka u Čukovcu (uredili cestu, osvijetlili ga, napravili natkrivenu postaju za bicikle), ili možda napravio zvučnu barijeru u središtu grada između Gundulićeve i ulice V. Lisinskoga - ali ne može.

- Mislite da je meni kao gradonačelniku lako objašnjavati sugrađanima da to mora održavati tvrtka od strateškog značaja HŽ Infrastruktura s 4.818 zaposlenih koja „održava, obnavlja i modernizira željezničku infrastrukturu koju čine: građevinski infrastrukturni podsustav, u koji spadaju gornji i donji pružni ustroj (u koji su uključeni i kolodvori i stajališta) te pružne građevine (konstruktorke, kao što su mostovi i vijadukti, geotehničke kao što su nasipi, zasjeci, usjeci i tuneli te hidrotehničke kao što su kanali) te elektrotehnički infrastrukturni podsustav, koji obuhvaća signalno-sigurnosne uređaje". Čisto da pojasnim svima kojima nije jasno da pružni pojas ne čine samo tračnice, nego i „zemljište ispod željezničke pruge odnosno kolosijeka, između kolosijeka i pokraj krajnjih kolosijeka, na udaljenosti od najmanje 8 m odnosno najmanje 6 m, ako željeznička pruga prolazi kroz naseljeno mjesto, mjereno vodoravno od osi krajnjega kolosijeka, kao i pripadajući zračni prostor", a njome upravlja „Upravitelj infrastrukture, pravna osoba ovlaštena za gospodarenje i upravljanje željezničkom infrastrukturom i njezino održavanje te za organizaciju i reguliranje željezničkoga prometa, a koja ima dozvolu za upravljanje željezničkom infrastrukturom i rješenje o sigurnosti za upravljanje željezničkom infrastrukturom izdano od nadležnoga tijela." Jedan dio spomenute šikare, istine radi, pripada i Hrvatskim vodama pa se nadam da će se i to urediti, ukazuje Bilić.

Da je zastupnici uistinu bio cilj bio riješiti ovaj problem, kako dodaje, onda bi se obratila premijeru Plenkoviću ili ministru Butkoviću, kao svojim koalicijskim partnerima.

- HHDZ i HNS su u političkoj, svjetonazorskoj i praktičnoj koaliciji, koja je donijela HNS-u mnoge mogućnosti, od najočitije u zapošljavanju svojih članova po ministarstvima i javnim poduzećima, a možda i pomognete riješiti neki problem u Varaždinskoj županiji, poput JPP-a, iseljavanja ljudi i sl. Oni bi Vam sigurno rekli da Grad Ludbreg nije vlasnik spomenute šikare uz prugu, nego da ste upravo vi, saborski zastupnici i ministri, vlasnici toga najneurednijeg dijela Ludbrega u kojem se kote divlje zvijeri - upozorava ludbreški gradonačelnik.

Bilić napominje da je i grad Ludbreg puno puta slao dopise i zvao redovnim procedurama - jer nemamo nikog „poznatog" u Zagrebu - HŽ Infrastrukturu da pokose spomenute površine, ali su uspjeli samo ponekad.

- Stoga se nadamo da ćete iskoristiti svoj koalicijski potencijal i ruke kojima u Saboru podupirete HDZ da se odužite građanima Ludbrega koji su, doduše, glasali za g. Predraga Štromara, da očistite i uredite taj zapušteni prostor i da pokažete nama građanima Ludbrega kako država nije najlošiji gospodar i da se napokon počne brinuti za svoje nekretnine koje su ruglo i sramota za sve nas, poput Otoka mladosti, poput stana u centru grada, koji zjapi prazan već godinama, poput poplavljenih i neuređenih 400 m2 prostora u POS-ovoj zgradi, poput šikare upravo u Vašem Slokovcu, poput derutnog društvenog doma u Ludbreškim Vinogradima i džungle, koje je leglo zmija oko njega i, naravno, zapuštenog pružnog pojasa o kojem pišete....-  zaključuje Bilić, dodavši da očekuje da upravo zastupnica Makar uredi tu, po građane opasnu šikaru, ali i sve druge zapuštene i neuredne točke u Varaždinskoj županiji i time opravda svoj rad zastupnice u Hrvatskom saboru, najvišem zakonodavnom tijelu koje potvrđuje svoje izvršno tijelo Hrvatsku vladu, koja onda rješava ovakve praktične sitne probleme.

.