A. Runac o izbornom rezultatu: Tražit ću ponovno prebrojavanje nevažećih listića

D.P./Varaždinske vijesti | 22.5.2017. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

HDZ-ov kandidat za župana Varaždinske županije Alen Runac uložit će prigovor na privremene rezultate izbora. Naime, prema njima u drugi krug za župana Varaždinske županije idu Predrag Štromar i Radimir Čačić koji je osvojio svega 16 glasova ili 0,02 posto više od HDZ-ovog Alena Runca.

- Temeljem informacija dobivenih s terena uložit ću prigovor na broj nevažećih listića koji je izrazito velik, odnosno imamo čak 4,38 posto nevažećih listića dok ih je u susjednom Međimurju tek 1,79 posto. Drugi prigovor odnosit će se na prebrojavanje s obzirom na to da je rezultat u okviru statističke pogreške pa ću tražiti ponovno prebrojavanje nevažećih listića - kazao je Runac te istaknuo kako je unatoč svemu iznimno zadovoljan ostvarenim rezultatom.

Porast mandata u Županijskoj skupštini

Protukandidatima je čestitao na korektnoj kampanji, a nakon što smo ga pitali kojeg kandidata bi podržao ako ipak ne uđe u drugi krug, slikovito je odgovorio.

- To je kao da me pitate koje dijete više volim - našalio se Runac koji je posebno istaknuo dobar rezultat HDZ-a u Županijskoj skupštini gdje je HDZ osvojio čak 30 posto više mandata u Županijskoj skupštini nego na prošlim izborima.

Naime, 2009. godine HDZ je imao sedam vijećnika, 2013. deset vijećnika, a 2017. 13 vijećnika.

O mogućnostima postizbornih koalicija pitali smo predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Anđelka Stričaka.

- Što se koalicija u Županijskoj skupštini tiče treba pričekati drugi krug i kada bude sve poznato trebat će se dogovoriti. Što se tiče koalicija u Gradskom vijeću grada Varaždina to će odlučiti gradska organizacija HDZ-a. Takvo načelo smo uvijek dosad imali da svaka općinska i gradska organizacija odlučuju s kim će u koaliciju, tko će mu biti kandidati i smatramo da je to jedno prihvatljivo načelo da svaka organizacija odlučuje o svojoj sudbini - kazao je Stričak.

O koalicijama nakon drugog kruga

Stričak je prokomentirao izborni rezultat Damira Habijana s kojim je iznimno zadovoljan.

- Na prošle izbore išli smo s nestranačkom osobom, a ovaj put s našim kandidatom i to je dosad najbolji rezultat koji je ostvario član HDZ-a od 90-ih. Tako da smatram da je to dobar rezultat i očekujem da će HDZ u gradu Varaždinu rasti - zaključio je Stričak koji je također zadovoljan izbornim rezultatima HDZ-a u Varaždinskoj županiji.

Od ukupno šest gadova i 22 općine na području Varaždinske županije HDZ je vodio 10 jedinica lokalne samouprave, SDP jedan grad, HNS četiri grada i deset općina i HSS tri općine. Nakon prvog kruga HDZ je zadržao jedan grad te osvojio osam općina od čega smo šest zadržali i dvije osvojili i to Bednju i Martijanec. U drugom krugu HDZ ide u drugi krug u tri općine i to u Donjoj Voći, Vidovcu i Petrijancu te Maruševcu i očekujemo pobjedu - kazao je Stričak.