Robert Podolnjak za duži mandat Predsjednika RH kako bi bio "neopterećen" Foto: VV arhiva

Robert Podolnjak za duži mandat Predsjednika RH kako bi bio "neopterećen"

VV/N1 Hrvatska | 19.2.2017. u 18:33h | Objavljeno u Aktualno

Treba li se predsjednik Republike birati neposredno ili posredno? Treba li šefu države povećati ili smanjiti ovlasti? O modelu biranja i predsjednika i njegovim ovlastima u TV dvoboju Točke na tjedan N1 televizije govorili su predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) i potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo Orsat Miljenić (SDP).

Mišljenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se šefa države i dalje treba birati izravno, komentirao je Robert Podolnjak istaknuvši kako se s time slaže jer se radi o demokratskom načinu izbora.

Što se tiče duljine mandata predsjednika, Podolnjak je istaknuo da nakon pet godina predsjednik koji više nije član stranke ide u ponovne izbore i tada za taj mandat traži pomoć svoje ranije stranke.

- To je situacija koja nije najzgodnija. Bilo je ideja da se razmišlja o samo jednom mandatu gdje bi predsjednik bio neovisna osoba, ne bi se opterećivao traženjem potpore stranke kojoj više ne pripada - rekao je između ostalog Podolnjak za N1 te dodao kako bi to značilo duži mandat predsjedniku.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Označeno u