Reformisti u Vidovcu obilježili Svjetski dan ruralnih žena: Žene nedovoljno odlučuju na svim razinama Foto: ŽO Reformista Varaždinske županije

Reformisti u Vidovcu obilježili Svjetski dan ruralnih žena: Žene nedovoljno odlučuju na svim razinama

Varaždinske vijesti | 18.10.2018. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Interesnog odbora žena Reformista Gradske organizacije Varaždin održano je obilježavanje svjetskog dana ruralnih žena.

Svjetski Dan žena ruralnog područja obilježava se 15. listopada na prijedlog Svjetske Fondacije žena pri UN-a na konferenciji o ženama u Pekingu 1995.g.

U Hrvatskoj se obilježava na osnovu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova od 2001. godine, dok se u Varaždinskoj županiji Svjetski Dan žena ruralnog područja obilježava od 2006.

Članice Interesnog odbora žena i ove su godine temom obilježile ovaj važan dan na kojem se željelo predstaviti sve ono što žene ruralnog područja čine za poboljšanje života u ruralnoj zajednici.

Na početku ovog obilježavanja sve prisutne pozdravili su predsjednik Županijske organizacije Reformista i zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Općinske organizacije Vidovec Renato Cafuk.

- Veseli me da je ovo obilježavanje danas okupilo veliki broj i sudionika i okupljenih građana. Također, smatram da je Vidovec odlično mjesto za održavanje ovog obilježavanja, ne samo zbog svoje povijesti već zbog vrijednih i marljivih mještana koji su duša ove Općine – rekao je Paljak.

- Obilježavanje ovako važnih datuma prilika je da se ukaže na društveni položaj ruralnih žena, ali i žena općenito. Žene imaju vlasništvo nad zemljom svega 14%, te nedovoljno sudjeluju u odlučivanju na svim razinama - naglasila je Vlasta Cindrić, predsjednica Interesnog odbora žena Gradske organizacije Varaždin i županijska vijećnica Županijske skupštine.

Uz prigodna obraćanja prikazan je video o generacijama u obitelji Cafuk. Uz prikazivanje videa o svom radu i životu, te obitelji i OPG Cafuk govorila je Marija Cafuk. Također, svoje priče iznjele su i žene iz Poljoprivredne zadruge Varaždinsko povrće, Nikolina Cafuk o proizvodnji cvijeća i Gordana Melnjak Vidovcu, koja u obitelji obavlja traktorske poslove, a po redovitom zaposlenju je odgajateljica u vrtiću.

Obilježavanju prisustvovali i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, Silvija Zagorec, predsjednica Povjerenstva za ruralnog turizma općine Vidovec, Darko Detelj, gradski vijećnik Grada Varaždina i potpredsjednik Gradske organizacije Reformista Varaždin, Valerija Paljak predsjednica Interesnog odbora žena Reformista Varaždinske županije te brojni drugi.

Vidovec_ruralne_zene_1.jpg