Vezano uz pitanje reformi, Bakić je proveo i malu neznanstvenu anketu Foto: Eclectica.hr

Nenad Bakić: Birači žele reforme, zašto stranke to ne nude?

VV/Eclectica.hr | 24.10.2015. u 17:28h | Objavljeno u Aktualno

- Da bi se krenulo u reforme, najprije se mora shvatiti da se moraš reformirati, da je to tebe, a ne do drugih, objektivnih okolnosti. Suprotno, ako si protiv reformi, onda ćeš tvrditi da nije problem u tebi, nego u većim okolnostima, pa trebaš samo pričekati da one prođu, i onda po starom – piše u svom današnjem blogu Eclectica Nenad Bakić koji se vezano uz tu temu proveo i malu neznanstvenu anketu (za sada 805 odgovora).

Glavne stranke praktički ne nude reforme iako bi one sigurno značile boljitak, zato jer smatraju da će se ‘raja’ uglavnom opredijeliti ideološki (nevezano za sadržaj), a ‘talasanje’ reformama bi im oslabilo status u članstvu, odnosno onom dijelu članstva koje je uhljebljeno iako bi svaka pravednost trebala biti orijentirana k onima koji nemaju kruha, a ne prema uhljebljenima, smatra autor.

- Zato će opcije koje nude reforme dobiti više od očekivanog udjela glasova (neki će biti izgubljeni u bespućima D’Hondta). Jer kako velik dio ljudi će ipak prepoznati da su reforme potrebne, jedan dio će se otkloniti i od te velike ideološke ostrašćenosti, i usprkos često trashy pristupu alternativa. Osim ako se velike stranke ipak ne orijentiraju malo više proreformski - ocjenjuje Bakić.