Reformisti o ministrici Divjak: U dnevnu prljavštinu HNS-ove politike, uspjela umočiti i kurikularnu reformu

J.Š./Varaždinske vijesti | 24.3.2018. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno

Ispred zgrade Fakulteta organizacije i informatike, u kojem je profesionalnu karijeru gradila aktualna ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, varaždinski Reformisti su danas održali konferenciju za medije vezanu za objavu škola u kojima će se provoditi eksperimentalna provedba kurikularne reforme od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako oni kažu, posebno je naglašena i neupitna činjenica da je prema popisu osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije, od dva grada i dvije općine, dakle od četiri jedinice lokalne samouprave, HNS je na vlasti u njih čak tri - Ivanec, Trnovec, Cestica.

- Činjenica da postoji jedna jedinica lokalne samouprave u kojoj HNS nije na vlasti, a dobila je program, je Varaždin i to vjerojatno zato što ga kao glavni grad Županije ipak nisu mogli izbjeći - naveli su varaždinski Reformisti, dodajući da su ih navedene činjenice ponukale da pogledaju i još neke Županije ovdje na sjeveru Hrvatske, pa su tako ustanovili da od sedam općina u Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Međimurskoj županiji u kojima se nalaze osnovne škole odabrane za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme, u čak njih šest HNS obnaša vlast odnosno ima svog načelnika.

- Tome možemo dodati i činjenicu da se ne radi samo o gradovima i općinama gdje je HNS na vlasti, već se otišlo i korak dalje pa je tako poznata i stranačka pripadnost i velikog broja ravnatelja. Spomenuti ćemo da su samo u Varaždinskoj županiji dvije ravnateljice škola istaknute članice HNS-a. Iako ne bismo željeli vjerovati da je tako, sve upućuje na jedan jedini mogući zaključak, a to je da se prilikom odabira škola, nije gledala opremljenost škola i motiviranost njenog kadra, već politička pripadnost - dodaju.

Također kažu da su u svakodnevnom političkom životu svjesni političkih podjela oko gotovo svakog pitanja, no ako bi jedno područje trebalo biti lišeno političkih podjela i političkog favoriziranja onda je to obrazovanje.

- Nažalost, varaždinska ministrica obrazovanja, uspjela je da ponovno ne pričamo o obrazovanju, o kurikularnoj reformi, o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj, već da pričamo o činjenici da je i pri odabiru škola za eksperimentalno provođenje kurikularne reforme - uplela politiku - objašnjavaju, dodajući da takav postupak ministricu Divljak zaista obilježava kao ministricu koja u Vladi odrađuje najveći dio HNS-ove privatne politike koja zastupa „razne politike“ ali niti jedna od njih nije interes građana, a posebno nije interes građana Varaždinske županije.

- Kako naime objasniti činjenicu da su svi ministri ove Vlade, a za čija su ministarstva vezani županijski projekti, bili u Županiji i odradili sastanke sa županom Čačićem, osim ministrice Divjak? Kako objasniti činjenicu da je župan Čačić odradio više sastanaka s premijerom, predsjednikom sabora i s ministrima iz Vlade, a jedino je na sastanak kod ministrice Divjak, iz Varaždina, morao urgirati kod premijera? I kako na kraju objasniti činjenicu da samo ministrica Divjak i HNS čine sve da ne vrate novce Varaždinskoj županiji? Zaista je sramotno da netko tko je iz Varaždina, netko tko je radio ovdje na FOI-u, 50 metara od zgrade Varaždinske županije ponaša i radi na ovakav način – naglasila je Martinčević.

Naglašavaju da će ova ministrica ostati upamćena kao ministrica Varaždinka, koja je učinila sve da učini štetu baš Varaždinskoj županiji i našim građanima te da je u dnevnu prljavštinu HNS-ove politike, uspjela umočiti i kurikularnu reformu.

Na potpredsjednicu Reformista Nataliju Martinčević nadovezao se Tomislav Paljak, predsjednik Županijskih Reformista i zamjenik župana koji je istaknuo da je kurikularna reforma napravljena površno.

- Ona ne garantira nikakav uspjeh i daljnji razvoj hrvatskog školstva. U odnosu na Jokićevu reformu koja je imala puno veće šanse uspjeti pa nije, ovo je doista samo jedni površinski pokušaj koji započinje i završava s politikantstvom i to je zapravo cilj ove reforme - rekao je Paljak.

Na konferenciji za medije prisustvovao je i potpredsjednik Gradske organizacije Varaždin i zamjenik župana Robert Vugrin.