Radnička fronta Varaždin reagirala na Čehokove izjave o Thompsonovom koncertu Foto: ilustracija / FB

Radnička fronta Varaždin reagirala na Čehokove izjave o Thompsonovom koncertu

Varaždinske vijesti | 2.9.2017. u 15:29h | Objavljeno u Aktualno

Radnička fronta Varaždin priopćenjem je reagirala na najavu nastupa Marka Perkovića Thompsona u Varaždinu povodom Dana oslobođenja grada, kao i na izjave varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka o ovom događaju.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Povodom medijskih izjava varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka u kojima, najavljujući koncert Marka Perkovića Thompsona, relativizira značenje ustaškog znakovlja, simbola i ikonografije koji prate estradnu karijeru dotičnoga glazbenika, Radnička fronta osuđuje takvu retoriku koja pseudoznanstvenom argumentacijom nastoji opravdati pjevanje "za dom spremni" i promovirati ga kao tradicionalni hrvatski bojni pozdrav.

Ozbiljna znanstvena historiografija nedvojbeno potvrđuje da je "za dom spremni" službeni pozdrav isključivo NDH, nastale i propale u okrilju nacističkog Reicha. Stoga su neutemeljena Čehokova povezivanja pozdrava s banom Jelačićem i ostalim uzorima domoljubnog hrvatstva. Ono što historiografija ne mora dokazivati jest da prosječnog stanovnika Hrvatske sintagma "za dom spremni" ionako neodoljivo asocira na NDH te se stoga njena javna uporaba treba smatrati tendencioznim oživljavanjem obilježja zločinačkog režima.

Radnička fronta podsjeća da su Thompsonovi koncerti zabranjivani u nekoliko europskih gradova, a nije mu dozvoljen nastup ni u pulskoj areni. Što Varaždin razlikuje od Pule i europskih gradova?

Gradonačelnik Čehok gotovo ekstatično objavljuje da simboli trebaju ujedinjavati, a ne razjedinjavati i pritom čini sve u prilog potonjem. Najava mogućnosti održavanja Thompsonovog koncerta na dan svečane obljetnice oslobođenja već je podijelila grad. U svojim najavama Thompson tvrdi da Varaždin nije lijevi, nije Zagorje Istra i slično.

Ne ulazeći u diskusiju o tome što je dotični mislio i koliko je u pravu u jedno smo sigurni - većina Varaždinki i Varaždinaca ne želi Thompsona, uključujući i one ratne veterane koji su domovinu branili slušajući Hendrixa, Mozarta ili bilo koju drugu glazbu koja ne ulazi na play listu istodobnih obožavatelja Thompsona i Cece.

Ne odričemo pravo pojedinim udrugama ratnih veterana da organiziraju svoje domjenke i koncerte, ali smatramo da sama proslava 25. godišnjice oslobođenja grada zaslužuje mnogo viši civilizacijski standard.

Ima li gradonačelnik Varaždina predodžbu koliko 25-ogodišnjaka živi u gradu? Ne bi li bilo ljepše da njima posvetimo proslavu? Umjesto skupog i notornog glazbenika koji se ne srami svojih poreznih skandala i koji se ne srami pjevati genocidne stihove - zašto upravo ti mladi ljudi ne bi bili aktivni subjekti velike proslave: domaći bendovi, folklorne, književne i umjetničke skupine, udruge svih a ne samo nekih veterana...?

Proslava obljetnice oslobođenja grada idealna je prigoda da grad usmjerimo k budućnost koja pripada mladima koji nam svoje stavove o slobodi i ljubavi mogu predstaviti neizmjerno uvjerljive od poreznog utajivača i huškača mržnje i netrpeljivosti."