Posjet ministra Ćorića: Postoji ogroman potencijal za suradnju između Ministarstva i Varaždinske županije Foto: Krešimir Đurić

Posjet ministra Ćorića: Postoji ogroman potencijal za suradnju između Ministarstva i Varaždinske županije

| 5.2.2018. u 16:24h | Objavljeno u Aktualno

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, danas je došao u radni posjet Varaždinskoj županiji. Prvo se susreo sa županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević i zamjenikom župana Robertom Vugrinom te u Županijskoj palači održao radni sastanak, a na kojem su bili i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak.

Nakon toga su se zajedno uputili u Varaždinske Toplice, gdje su ministar Ćorić i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje topličkog reciklažnog dvorišta.

Župan Čačić tim je povodom istaknuo da je suradnja s ministrom zaštite okoliša i energetske Tomislavom Ćorićem odlična, kako u Ministarstvu, tako i u Upravnom vijeću Hrvatskih voda.

DSC_1377_resize.JPG

- U segmentu energetike izvanredno surađujemo sa službama Ministarstva, kao i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prvi blok javnog poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ bit će završen sutra, a riječ je dodjeli ukupno 760 milijuna kuna EU potpora u sektoru zaštite okoliša. Od toga je 100 milijuna kuna EU potpora za projekte Varaždinske županije, što iznosi čak 15 posto, četiri puta više hrvatskih standarda – istaknuo je župan Čačić.

Među ostalim je dodao da je Varaždinska županija prijavila projekte vrijedne ukupno 173 milijuna kuna i svi su „prošli“, a riječ je o projektima energetske obnove Vodotornja, Minerve, Doma za starije i nemoćne osobe, bolničkih te školskih zgrada.

– Nismo imali problema ni na jednom projektu, što je dokaz izvanredne suradnje s Ministarstvom te vjerujem da ćemo opravdati povjerenje. Kad je u pitanju segment otpada, u Županiji su izgrađena tri reciklažna dvorišta, u Gornjem Knegincu, Varaždinu i sada u Varaždinskim Toplicama. Županija je dosad izdala 11 dozvola za reciklažna dvorišta, za tri je proces u tijeku, pa se nadam se će sve biti riješeno tijekom ove godine – naveo je Čačić.

DSC_1359_resize.JPG

Ministar Ćorić je istaknuo da je potencijalni prostor za suradnju između Ministarstva i Varaždinske županije ogroman.

- Ovaj posjet je prije svega obilježen razgovorima o mogućnostima sufinanciranja izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom. Veseli me što sam prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama, što je još jedan kamenčić u mozaiku kreiranja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Suradnja Varaždinske županije i svih jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike je dobra, pa se nadamo da ćemo dobro surađivati i u budućnosti – rekao je Ćorić.

Vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Varaždinskim Toplicama je 2,3 milijuna kuna, od čega je 1,9 milijuna kuna ili 85 posto iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. dok je trajanje provedbe projekta 22 mjeseca.

Nakon svečanog potpisivanja ugovora, u Varaždinskim Toplicama su predstavnicima općina i gradova iz Varaždinske županije prezentirane mogućnosti sufinanciranja svih programa i projekata gospodarenja otpadom.

Naime, Varaždinska županija trenutno je u hrvatskom vrhu jer se nalazi među županijama koje imaju više od 25 posto odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. Kao što je poznato, Republika Hrvatska je preuzela obvezu da se do 2020. godine razvrstava više od 50 posto papira, stakla, metala i plastike.

Župan je naglasio kako je Varaždinska županija uvijek bila prva u prihvaćanju odgovornosti te po realizaciji projekta, pa vjeruje da će i u ovom slučaju sve jedinice lokalne samouprave ispuniti svoje zakonske obaveze.

- Varaždinska županija stoji na raspolaganju svim gradonačelnicima i načelnicima za bilo kakvu pomoć u izradi i prijavi projekta, kao i naša razvojna agencija AZRA, koja je i pripremila ovaj projekt reciklažnog dvorišta – zaključio je Čačić.

DSC_1350_resize.JPG

coric_cacic_varazdinska_zupanija_2_resize.JPG