Podolnjak: Racionalizacija državne uprave preduvjet je rasterećenja poduzetnika

| 28.1.2019. u 14:52h | Objavljeno u Aktualno

Sa saborskim zastupnikom Mosta prof. dr. Robertom Podolnjakom razgovarali smo o aktualnim događanjima u Saboru te što se krije iza sve češćih slučajeva političke trgovine i je li ih moguće spriječiti promjenama izbornog zakonodavstva. Također se osvrnuo na situaciju u Varaždinu ističući da problem bala treba riješiti hitnom intervencijom Vlade jer su lokalne vlasti očigledno za to nesposobne. 

Između ostalog, Podolnjak i njegova stranka predlažu smanjenje broja saborskih zastupnika na 120 uz obrazloženje da je u Hrvatskoj previše profesionalnih političara na svim razinama vlasti. Također smatraju da bi se uvođenjem tri preferencijska glasa onemogućila politička trgovina u Saboru.

- Sada zastupnici odgovaraju predsjedniku stranke, koji je odlučivao o njihovoj poziciji na listi, i zato oni, koji ne očekuju da će ih vodstvo stranke ponovno staviti na listu, prelaze drugoj političkoj opciji. Time osiguravaju stabilnost parlamentarne većine, ali i zadržavaju svoje zastupničke beneficije do kraja mandata - ističe Podolnjak te govori i o potrebi rasterećenja rada.

- Smanjivanje zakonske osnovice i stope poreza na dohodak te moguće i poželjno smanjivanje prireza na porez na dohodak, a što je u nadležnosti lokalne samouprave, omogućilo bi veća primanja zaposlenika. Najvažniji učinak poreznog rasterećenja postigao bi se ukidanjem, tj. smanjivanjem brojnih poreza i parafiskalih nameta koji silno opterećuju poduzetnike, zbog financiranja preglomazne državne uprave i brojnih ministarstava, agencija, zavoda i drugih državnih tijela. Racionalizacija državne, lokalne i županijske uprave preduvjet je za ozbiljno rasterećenje poduzetnika i povećanje plaća zaposlenika, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru - smatra Podolnjak.

                     Više čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

 

Označeno u