Plenković u Varaždinskim Toplicama: Važan nam je sjever Hrvatske

Varaždinske vijesti | 5.7.2018. u 10:45h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, za posjeta Varaždinskoj županiji u srijedu, 4. srpnja, u Varaždinskim Toplicama održao je sastanak s dužnosnicima Hrvatske demokratske zajednice s njenog područja.

Nakon 4. sastanka Vlade sa županima, održanog u Varaždinu, Plenković je posjetio Varaždinske Toplice gdje je obišao arheološki park i Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju, a potom održao sastanak sa stranačkim kolegama i kolegicama.

plenkovic_-_varazdinske_toplice_7.jpg

Uvodno je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo da Varaždinske Toplice nisu slučajno izabrane, jer uspavani biser hrvatskog kontinentalnog turizma treba probuditi.

- Ova Vlada vodi brigu kao niti jedna do sada o sjeveru Hrvatske. Brojne su investicije koje provodimo upravo zahvaljujući ovoj Vladi: od izgradnje aglomeracija, cesta, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i sl. Nakon dugo godina vraćamo institucije u Varaždin, u rujnu dopisništvo HTV-a, a posebno me raduje povratak legendarnih Puma - rekao je Stričak te podsjetio da je ovo drugi sastanak koji je stranački vrh u kratkom vremenu održao u našoj županiji.

plenkovic_-_varazdinske_toplice_1.jpg

- Nakon sjednice Kluba zastupnika koji je održan u veljači u Visokom i Breznici eto nas svega par mjeseci opet zajedno u Varaždinskim Toplicama - dodao je Stričak.

Članove stranke pozdravio je domaćin, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, Denis Kovačić, koji je naglasio da najveća rehabilitacijska bolnica u Hrvatskoj, kao dio kompletnog sustava zdravstva, baštini i dobro i loše, i kronični nedostatak novaca. Predsjednik topličkog HDZ-a i Gradskog vijeća Franjo Prstec izjavio je da je većina u Gradskom vijeću zalog za buduće odluke, dok je gradonačelnica Dragica Ratković iz HSLS-a zahvalila Vladi i ministarstvima na 70 milijuna kuna za projekte u prvoj godini mandata.

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a, Josip Križanić, podsjetio je na rezultate lokalnih izbora s 11 HDZ-ovih gradonačelnika i načelnika, još četiri koja HDZ podržava, 15 predsjednika gradskih i općinskih vijeća te 33 % svih vijećnika u Varaždinskoj županiji. Potom je zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi.

plenkovic_-_varazdinske_toplice_6.jpg

- Zahvala na fiskalnoj decentralizaciji, dobro smo prošli na sjeveru Hrvatske i načelnici su slobodniji u kreiranju proračuna. Podrška vladi na svim teškim reformskim odlukama – poreznoj reformi, prvi put se spominje smanjivanje PDV-a, poreza na plaće i mirovinskoj reformi - kazao je Križanić koji je dao punu podršku Vladi na pronatalitetnoj politici, uz naznaku da nema tih sredstava koje se ne isplati uložiti u taj projekat. Također je izjavio da je zadovoljan što je podržao "lex Agrokor“ koji je bio prijetnja kolapsu države, a samo u Varaždinskoj županiji dugovanja su bila preko 500 milijuna kuna.

Potom se članovima i članicama stranke obratio Plenković koji je podsjetio da se na sastanku u Varaždinu raspravljalo o nekoliko ključnih tema za život u Hrvatskoj – ravnomjernom regionalnom razvoju, korištenju sredstava za potporu, mreži županijskih cesta, decentralizaciji, prenošenju državnih ovlasti na županije, odnosno spajanju državne uprave sa županijskom, sljedećem proračunskom okviru EU-a.

- Za Vladu su svi dijelovi Hrvatske jednako bitni. Važan nam je sjever Hrvatske. Pomagat ćemo razvoj sjevera Hrvatske da bude povijesni, državotvorni, kulturni centar zemlje, što jest. Da bude, isto tako, onaj dio Hrvatske gdje se snažno unaprjeđuje sve što već radite na poduzetništvu, u poljoprivredi, u različitim industrijama, gdje ste prepoznatljivi i uspješni, da iskoristite kvalitetnu prometnu povezanost, da date daljnji doprinos prekograničnoj suradnji koja ovdje diže konkurentnost i sposobnost izvoznog segmenta hrvatskog gospodarstva - izjavio je Plenković te poručio da je "iza nas godina pozitivnih makroekonomskih trendova, rasta proizvodnje, smanjenja duga, proračunskog suficita, povećanja stope zaposlenosti i smanjenja stope nezaposlenosti kod mladih".

plenkovic_-_varazdinske_toplice_2.jpg

Predsjednik HDZ-a je istaknuo i da do prije nekoliko godina stranka nije bila u poziciji da nosi odgovornost za Hrvatsku, a sada se vidi veliki iskorak i poboljšanje. Spomenuo je veliki uspjeh u očuvanju gospodarske stabilnosti u slučaju Agrokora, s potvrdom nagodbe više od 80 posto vjerovnika.

- Uspjeli smo jedino zbog političke volje, znanja i odvažnosti, pa i spremnosti za rizik HDZ-ove Vlade. Mnogi to nisu prepoznali. Isti akteri nas napadaju, a ne nude rješenja. Slijedi rast hrvatskog gospodarstva i još bolja turistička sezona - kazao je Plenković dodavši da se HDZ-ova Vlada bavi važnim pitanjima hrvatske svakodnevnice – blokiranima, demografskom revitalizacijom, državnom imovinom, odgojem i obrazovanjem.

Kazao je da je nacionalna sigurnost odrađena u prvih godinu i pol mandata, da su u istom razdoblju donijeti zakoni za zaštitu domaćih poljoprivrednika, da se radi na regionalnom razvoju i prometnoj povezanosti, gdje će kao podsjetnik na prvih 7 godina u Europskoj uniji biti izgrađen Pelješki most, te da se ide s mirovinskom i poreznom reformom te rasterećenjem rada. Kao ciljeve Hrvatske istaknuo je ulazak u schengensku i eurozonu. Osvrnuo se i na, kako je rekao, tektonske političke promjene na globalnoj razini, gdje je HDZ prepoznao da se biračko tijelo mijenja.

- HDZ, utemeljen na tradiciji, ali prilagođen globalnim izazovima, snažna stranka s kvalitetnim ljudima, prisutna je u svim dijelovima zemlje - zaključio je Plenković.

plenkovic_-_varazdinske_toplice_3.jpg

plenkovic_-_varazdinske_toplice_4.jpg

plenkovic_-_varazdinske_toplice_5.jpg

plenkovic_-_varazdinske_toplice_8.jpg

plenkovic_-_varazdinske_toplice_9.jpg