Patafta: Treba vratiti narušeno povjerenje

vv | 1.10.2017. u 19:48h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sa žalošću moram ustvrditi kako odnos Grada Varaždina, kao većinskog vlasnika i drugog dioničara Termoplina, već duže vrijeme nije u skladu s dobrim poslovnim običajima, navodi u priopćenju Davor Patafta,  gradski vijećnik Lige za Varaždin, dodajući da je "narušen je odnos međusobnog povjerenja", što smatra "nedopustivim s obzirom na veličinu i značaj Termoplina, kao i  njegovu važnost u opskrbi najvažnijim energentom – prirodnim plinom".

- Stoga se, kao vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina svesrdno zalažem da se taj odnos odmah mora popraviti, poručuje Patafta, koji drži da su "taoci takvog odnosa su građani Varaždina i svi korisnici usluga tvrtke Termoplin", ali ne pojašnjava i zašto misli da bi bili taoci građani i korisnici usluga Termoplina, koji, usput rečeno, imaju jednu od nižih cijena plina u RH, a o sigurnosti opskrbe i rezultatima poslovanja poduzeća ne treba ni govoriti.

Patafta, nadalje, naglašava da Grad mora uvažavati dioničara s više od 40 posto vlasničkog udjela, ali i potonji dioničar mora uvažavati interese većinskog vlasnika – Grada Varaždina – u čijem je vlasništvu 51 posto dionica Termoplina.

- U tom smislu razumijem i podržavam želje zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara da zaštiti ključne interese Grada Varaždina. Možda je Avar pritom na početku odabrao krivi put, ali vjerujem da to nije učinio s lošim namjerama, smatra Patafta, ali opet ne objašnjava na temelju čega donosi zaključak da je iza Avarove kaznene prijave, koju je odbacio USKOK, bila dobra namjera, a bilo bi zanimljivo čuti što misli o Habuševoj prijavi protiv njega zbog koje je završio na sudu.

Manjinski dioničar Termoplina, kako nastavlja gradski vijećnik, mora biti svjestan da je "kod odabira da mu javna institucija bude partner i većinski vlasnik u vlasništvu tvrtke pristao i na određenu razinu rizika u takvom odnosu, kako u prošlosti, tako i u budućnosti".

- Naime,  javni i privatni interesi nerijetko se u vlasništvu određene tvrtke i donošenju poslovnih odluka – teško mire! Isto tako, nije logično da Grad Varaždin ima 51 posto vlasništva, a nema ni jednog člana Uprave pa niti većinu predstavnika u Nadzornom odboru tvrtke!  Ako ima takvih primjera u Europi, pozivam bilo koju stranu da to javno prezentira, jer to, s obzirom na zadnje događaje oko Termoplina, izuzetno zanima sve građane Varaždina, navodi gradski vijećnik, iako je u sudskom registru lako vidljivo da većinu sedamočlanog Nadzornog odbora čine što sadašnji, što bivši vijećnici Gradskog vijeća.

Sve sadašnje predstavnike Grada Varaždina u Nadzornom odboru Termoplina, koji je "postavio bivši gradonačelnik Habuš", Patafta poziva da podnesu ostavke na svoju funkciju.

- Očekujem da će tako postupiti, jer oni ipak predstavljaju građane Grada Varaždina, koji su na ovogodišnjim izborima izrazili svoj stav. Sve drugo bi bilo ismijavanje izbornih rezultata i izigravanje povjerenja građana, drži Patafta, iako je među članovima NO Termoplina i Josip Dreven, koji je ostao gradski vijećnik, pa je pitanje zašto bi (i) morao otići nakon izbora, osim ako tako ne odluči Skupština Termoplina, koja jedina može zakonito donositi odluke o sastavu NO, sukladno Statutu poduzeća i zakonima.

Usprkos ovakvim apelima za ostavkama - koji zorno govore da politička bitka za Termoplin, koja nema veze s interesima građana,  ulazi u novu fazu - Patafta veli da "kao dugogodišnji poduzetnik i sadašnji gradski vijećnik razumije interese oba dioničara".

- Međutim, neosporno je da obostrano treba uvažavati postotak udjela u vlasništvu obje strane i nužno u što kraćem vremenu vratiti poljuljani odnos povjerenja među partnerima, zaključuje gradski vijećnik te najavljuje da će "sljedećih dana službeno zatražiti svu ključnu dokumentaciju koju su isticale obje strane, a do sada je nisam dobio, a sve to u cilju da bi kao gradski vijećnik, ali i svi građani koji su nam dali povjerenje, dobili istinitu, objektivnu i nepristranu sliku o stanju u toliko važnoj gradskoj tvrtki kao što je Termoplin".