Natalija Martinčević: Grad izgubio 8,5 milijuna kuna jer EU projekte nije prijavio na vrijeme Foto: Krešimir Đurić

Natalija Martinčević: Grad izgubio 8,5 milijuna kuna jer EU projekte nije prijavio na vrijeme

Reformisti/VV | 15.3.2019. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

- Tim novcem se mogao izgraditi novi vrtić ili urediti knjižnica, što se sad mora financirati iz proračuna. Dok se gradonačelnik ismijavao, Varaždinska županija je u zadnjih 1,5 godinu povukla čak 175 milijun kuna bespovratnog novca od EU, a nakon toga je dodatnih 37 milijuna kuna bespovratnih sredstava povukla iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata - rekla je Natalija Martinčević, gradska vijećnica Reformista i predsjednica Gradske organizacije Reformista Varaždin.

- Rebalansom proračuna predviđeno je visoko kreditno zaduživanje Grada od čak 30 milijuna kuna. Podržavamo da se Grad zaduži kako bi sufinancirao domicilnu komponentu EU projekata. Međutim, problem je što se zaduženje planira za cjelokupni iznos domicilne komponente, a da se istovremeno nije osigurao povrat 60% tog novca iz državnog Fonda za sufinanciranje. Gradska vlast je zbog neodgovornosti ili nesposobnosti izgubila čak 8,5 milijuna kuna! Naime, upravo je to iznos koji se mogao ostvariti na samo tri EU projekta iz Fonda za sufinanciranje EU projekata. Tim novcem smo mogli urediti i adaptirati knjižnicu ili izgraditi vrtić, koje sada moramo financirati iz proračuna, odnosno kreditnim zaduženjem - naglasila je Martinčević i podsjetila također da je na sjednicama Gradskog vijeća molila i upozoravala čelnike Grada da krenu s prijavama.

- Gradonačelnik je tada tvrdio da su za razliku od Županje škole u odličnom stanju, isto tako da je bez predmetno ulagati u zidovi i fasade jer je grad za moderne tehnologije, a sad na kraju predlaže čak 30 milijuna kuna kreditnog zaduženja za, kako je sam ustvrdio, „ulaganje u zidove“!? Za to vrijeme, Varaždinska županija je za povukla 175 milijuna kuna EU novca za energetsku obnovu javnih zgrada, a nakon toga i dodatnih 37 milijuna kuna iz nacionalnog fonda - istaknula je Martinčević.

- Usporedni primjer izrade projekata i financiranja škola u projektima energetske obnove za jednu od ukupno 22 škole u Varaždinskoj županiji i jednu od ukupno dvije škole u gradu Varaždinu - objašnjava Martinčević.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA:

Financijska konstrukcija energetske obnove Srednje škole Ivanec:

Ukupna vrijednost projekta: 8.262.439,65 kn
Bespovratna EU sredstva: 4.500.852,15 kn – 54,47% ukupne vrijednosti projekta
Fond za sufinanciranje: 2.172.543,79 kn – 26,29% ukupne vrijednosti projekta
Vlastita sredstva: 1.589.043,71 kn – 19,23% ukupne vrijednosti projekta

GRAD VARAŽDIN:

Financijska konstrukcija energetske obnove 5. osnovne škole Varaždin:

Ukupna vrijednost projekta: 12.226.814,00 kn
Bespovratna EU sredstva: 6.204.585,00 kn
Fond za sufinanciranje: 0 kn
Vlastita sredstva: 6.002.229,00 kn (kredit)

- Iz gore navedenih primjera jasno je da smo jedino zbog nesposobnosti gradonačelnika izgubili 8,5 milijuna kuna, a naše građane ćemo nanovo zadužiti s iznosom od 30 milijuna - tvrdi Martinčević.